Dobrev Klára: 25 európai ország nagyköveti vezetőjének mondtam el, hogy mire számíthatnak az Árnyékkormánytól

2022.10.21.

Dobrev Klára az Árnyékkormány miniszterelnöke sajtótájékoztató keretében ismertette, Rónai Sándor árnyékkülügyminiszter és Dr. Vadai Ágnes honvédelmi árnyékminiszer kíséretében 25 európai ország nagyköveti vezetőjével folytatott egyeztetést.

„A helyzet világos és már külföldről nézve is egyértelmű: Magyarország ma bajban van Orbán Viktor és az elmúlt 12 év orbáni politikája miatt. Az egyeztetésen a jogállami eljárásról, az uniós pénzekről, az Árnyékkormány szövetségi politikájáról és a NATO-bővítésről beszélgettem az európai nagyköveti vezetőkkel.” – foglalta össze a politikus.

Dobrev Klára a jogállamiságról, uniós pénzekről szólva világossá tette, hogy az Árnyékkormány szerint minden egyes eurócentet a magyar civilszervezeteknek, kisvállalkozásoknak, önkormányzatoknak kell közvetlenül megkapniuk.

„Ezeket a pénzeket nem szabad többé Orbánékra bíznunk! Látjuk, hogy mi lett a hazánknak járó uniós pénzekkel az elmúlt 12 évben: a fideszes elit és az oligarchák gazdagodtak, míg az ország folyamatosan leépült. Az elmúlt években úgy tették tönkre az oktatásunkat, egészségügyünket és szinte teljes egészében a Magyar Államot, hogy közben az Európai Uniótól soha nem látott mértékben kapott az ország fejlesztési támogatásokat. A támogatásoknak úgy kell megindulniuk, hogy valóban a magyar emberek életét szolgálják. Ehhez egy ilyen korrupt kormány esetében alapjaiban kell megváltoztatni a támogatások rendszerét, hogy a magyar civilszervezetek, a magyar önkormányzatok és a magyar kisvállalkozások juthassanak hozzá ezekhez a pénzekhez.” – sorolta az árnyékminiszterelnök.

A politikus arra is kitért, hogy tájékoztatta a nagyköveti vezetőket arról, hogy az Árnyékkormány elkészítette azokat a törvényjavaslatokat, amely újra jogállammá tenné hazánkat.

„Ezek értelmében csatlakoznánk az Európai Ügyészséghez, politikailag függetlenné tennénk a bíróságokat és az ügyészséget, módosítanánk az Alkotmánybíróság jelenlegi, jogállamot korlátozó működését, valamint helyreállítanánk a kiegyensúlyozott tájékoztatást és a sajtószabadságot. Mind a 25 európai ország nagykövetségének vezetőivel felhívtam a figyelmét arra, hogy ezeket a javaslatokat a Fidesz egytől-egyig leszavazta. Orbán Viktor nem jogállamot, hanem a jogállam látszatát szeretné elérni, hogy ott folytathassa a lopást, ahol abbahagyta. Ez nem történhet meg.” – hangsúlyozta Dobrev Klára.

Az Árnyékkormány miniszterelnöke az Árnyékkomány szövetségi politikájával kapcsolatban közölte, egyértelmű világnézettel rendelkeznek arra vonatkozóan, hogy Magyarország hová tartozik és kik a szövetségesei.

„Az Árnyékkormány nem véletlenül beszél Európai Magyarországról, mint az egyetlen lehetséges alternatíváról. Mi európai magyar polgárokként tekintünk magunkra, és megkérdőjelezhetetlennek tartjuk, hogy Magyarországnak az EU-ban van a helye. Erről népszavazáson döntött a magyar nép, az EU népszerűsége pedig Magyarországon továbbra is töretlen. Ide tartozunk és itt a helyünk, minden ezzel járó

jogunk és kötelességünk teljes tudatában. Elkötelezettek vagyunk az európai értékek mellett.” – ismertette a politikus.

A NATO-bővítésről szólva Dobrev Klára közölte, hasonlóképp vélekednek a NATO-ról is. Leszögezte, ezekben az időkben különösen felértékelődik a biztonság, és pontosan tudni lehet, hogy Magyarország biztonságát csak a NATO tudja garantálni.

„Éppen ezért magyar nemzeti érdek, hogy a NATO még erősebb legyen és tovább növekedjenek a védelmi képességei. Az Árnyékkormány tehát magyar érdekként tekint Svédország és Finnország NATO-csatlakozására, hiszen ez nemcsak a két északi ország, hanem minden NATO-tag érdeke is. Igazság szerint a NATO-bővítés csak egyetlen országnak nem érdeke ma Európában, ez Oroszország, ez pedig meg is magyarázza, hogy miért hátráltatja a NATO-bővítést a magyar kormány.” – közölte a politikus.

Dobrev Klára közölte, biztosította hazánk szövetségeseit arról, hogy az Árnyékkormány készen áll arra, hogy bármikor át tudja venni a kormányzást, Magyarország pedig újra egy független ország és egy európai ország legyen.

„Mi ezért dolgozunk.”- mondta zárásként az árnyékminiszterelnök.