Barion Pixel
Dr. Dávid Ferenc: Rezsiközöny

Dr. Dávid Ferenc: Rezsiközöny

2022.10.26.

Dr. Dávid Ferenc: Rezsiközöny

 

Három DK-s képviselő társammal (Gy. Németh Erzsébet, Varga Zoltán, Varju László) közösen 2022. szeptember 28-án Országgyűlési határozattervezetet nyújtottunk be a T. Ház elnökéhez, Kövér Lászlóhoz, amely „A magyar polgárok rezsiemelés elleni védelme érdekében szükséges intézkedésekről” címet viselte.  A Parlament Gazdasági Bizottsága napirendre is tűzte, az ülésre október 24-én került sor.

Javaslatunk lényegi elemei a következők:

  • a lakossági fogyasztókat ne lehessen kikapcsolni a gáz- és elektromos áram-szolgáltatásból 2023. június 30-ig, különösen azon fogyasztók esetében, akiknek 2022. augusztus 1-éjn nem volt 1 havi számlaértéket meghaladó mértékű tartozása, és minimum a 2022 januárja és augusztusa közötti átlagos havi számlaértéket továbbra is megfizetik.

 

  • az egyes egyetemes szolgáltatási árszabások meghatározásáról szóló 259/2022. (VII. 21.) Korm. rendeletet úgy kell módosítani, hogy az eddigi határ kétszereséig járjon a kedvezményes árú gáz és áram, tehát a kedvezményes díjszabás kiterjesztését a földgáz esetében havi 288 köbméterig, a villany esetében havi 420 kilowattig szabályozza.

 

  • indokolt az áram rendszerhasználati díjak 2022. január 1-jei szinten való befagyasztása 2023. április 30-ig. A továbbiakban a rendszerhasználati díjak emelésére csak átlátható módon, az igazolt költségek alapján kerülhet sor.

 

  • az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvényt úgy kell módosítani, hogy a gáz- és elektromos áram szolgáltatás áfa-kulcsa 5%-ra csökkenjen a nem kedvezményes árú szolgáltatás körében.

 

  • a felgyülemlett fizetési elmaradások kezelésére, illetve a fizetésre képtelen fogyasztók támogatására a Kormány dolgozzon ki egy szociális alapú, kompenzációs támogatási rendszert. A rendszerbe való bekerülés elsődleges szempontjai elsősorban a korábbi rendszeres fizetés, valamint a szociális és jövedelmi helyzet legyenek.

 

  • kértük a Kormányt, hogy teremtse meg az előző pontokban leírt intézkedések költségvetési fedezetét, elsősorban a rekordméretű infláció eredményeként keletkezett állami többletbevételek, illetve a kormányzati szervek által 2022-ben fel nem használt források terhére.

A Gazdasági Bizottság október 24-i ülésén (a testület alelnökeként) kértem fenti tartalmú, jó szándékú előterjesztésünk megvitatását, annak elfogadását illetve az Országgyűlés plenáris fórumára továbbvitelét. Írásos anyagunkhoz és a szóbeli kiegészítésemhez sem az ellenzéki, sem pedig a Fidesz-KDNP frakcióhoz tartozó képviselő társaim nem fűztek megjegyzést, észrevételt, így néhány perc múlva a jelenlévő kormánypárti bizottsági tagok vita és konzultáció nélkül elutasították a rezsiemelés elleni védelem érdekében szükséges intézkedésekről szóló indítványunkat. A /le/szavazás aránya és eredménye nem igazán lepett meg, a hozzáállás, az érdektelenség és a közöny annál inkább.

RSS
Kapcsolódó politikusok