Varju László: Ötödére csökkent a gáz világpiaci ára - Azonnali gázárcsökkentést kérünk a magyar lakosságnak, vállalkozásoknak, önkormányzatoknak!

2022.10.18.

Varju László, energia- és rezsiügyi árnyékminiszter sajtótájékoztató keretében hívta fel a figyelmet, megnyugtató hírre ébredt az európai energiapiac, a gáz ára ugyanis több mint egyéves mélypontra süllyedt a holland tőzsdén.

„Ez azt jelenti, hogy a gáz mostanra ötödannyiba kerül, mint akkor, amikor a legdrágább volt. A kifejezetten enyhe ősz és az európai gáztározók telítettsége tehát leszorította az eddig Oroszország által felvert gázárakat, ennek pedig meg kellene jelennie a lakossági gázárakban is.” – magyarázta a politikus.

Varju László kijelentette, az Árnyékkormány szerint a kormányzati rezsiárazásnak azonnal le kellene követnie a világpiaci árak esését, vissza kell vonni a hétszeres gázáremelést.

„Legyen a piaci ár valóban piaci, ehhez azonnali gázárcsökkentést kell végrehajtani a lakosságnak, a vállalkozásoknak és az önkormányzatoknak is. Mostantól nem az árakon, hanem csak és kizárólag Orbán Viktoron áll, hogy mennyire fogja az ország megszenvedni a telet. Ha marad a hétszeres gázár, az csakis a rezsibiznisz, azaz Mészáros Lőrinc és a Fidesz-közeli energiaszolgáltatók profitja miatt történhet, a világpiaci árak nem indokolják. Az Árnyékkormány szerint vissza kell vonni a hétszeres gázáremelést a lakosság, a vállalkozások és az önkormányzatok esetében is.” – foglalta össze a politikus.

Varju László leszögezte, persze nem tudni, hogy a miniszterelnök mit írt alá Vlagyimir Putyinnak.

„Orbán Viktor hosszú évek óta titkolja hazánk orosz gázszerződéseit, nem tudjuk, hogy valójában milyen megállapodás van érvényben Oroszországgal, így azt sem, hogy milyen áron kapjuk a gázt, és arra milyen hatással van a világpiaci ár mozgása. Ez persze magában hordozza annak a lehetőségét is, hogy a magyarok hétszeres gázárat fognak fizetni akkor is, amikor az európaiak az elmúlt év legalacsonyabb gázárának örülhetnek majd.” – közölte az árnyékminiszter, hangsúlyozva, ha ez történik, az azt jelenti, hogy Orbán Viktor nemcsak az országot, hanem a magyar családokat is kiszolgáltatta Oroszországnak.