Árnyékkormány: Kis- és közepes vállalkozásoknak járó rezsitámogatással kell megvédeni a munkahelyeket!

2022.10.13.

Dr. Dávid Ferenc, gazdasági árnyékminiszter sajtótájékoztató keretében hívta fel a figyelmet, miszerint közgazdasági tény, hogy a hétszeres kormányzati rezsiemelés hatásai nem fognak megállni a lakossági rezsiszámláknál és az élelmiszeráraknál, a rezsiemelés ma már cégeket és munkahelyeket veszélyeztet.

„Friss hír, hogy a magyar éttermek például 8-10 milliós rezsiszámlákkal néznek szembe havonta, ennek a kifizetéséhez pedig jelenleg semmilyen kormányzati támogatásra nem számíthatnak, mert a kormány nem ad rezsitámogatást a szolgáltató szektorban. A magyarok 70%-át foglalkoztató kis- és középvállalkozásoknak hamarosan dönteniük kell: vagy bezárnak vagy elbocsájtásokkal próbálják ellensúlyozni a rezsiszámlákat.” – magyarázta a politikus.

Dávid Ferenc kijelentette, az Árnyékkormány szerint azonnali intézkedésekre van szükség ahhoz, hogy meg lehessen védeni a magyar kis- és középvállalkozásokat és meg lehessen akadályozni a munkahelyek megszűnését.

„Ezek az intézkedések a következők: Az Árnyékkormány szerint szektorsemleges, kis- és középvállalkozásoknak járó rezsitámogatásra van szükség! Elég volt a kivételezésből, minden munkahely ugyanolyan fontos, a kormányzati rezsiemelés pedig ugyanúgy érinti a szolgáltatókat az éttermektől az autómosókon át a fodrászatokig.” – kezdte a felsorolást a politikus.

Dávid Ferenc azzal folytatta, hogy az Árnyékkormány szerint 3 hónap helyett 6 hónapon át kell rezsitámogatást nyújtani a magyar cégeknek, ez 75-80 milliárd forint helyett 400 milliárd forint támogatást jelentene a kis- és közepes vállalkozásoknak.

Az Árnyékkormány szerint korlátozni kell a cégekre kiszabható rezsiemelést, senkitől sem kérhetnek többet az eddigi rezsiárak háromszorosánál! Számos vállalkozói visszajelzés alapján ez az a maximális szint, amely még kigazdálkodható a cégeknek, efölött munkahelyek kerülnek veszélybe. Az Árnyékkormány szerint be kell tiltani az energiaszerződések egyoldalú módosításának lehetőségét az áram- és földgázszolgáltató vállalatok számára! Elég volt az apróbetűből, egyetlen magyar kis- és középvállalkozást sem sodorhatnak veszélybe az áram- és földgázszolgáltatók!” – magyarázta tovább az árnyékminiszter.

Dávid Ferenc arra is kitért, hogy az Árnyékkormány szerint támogatni kell a kis- és középvállalkozások áttérését a megújuló energiára.

„Csak a szél- és napenergia jelenthet kiutat az orosz gázfüggőségből, ezért támogatásokra, és a megújuló energia-beruházások engedélyezési eljárásainak azonnali gyorsítására van szükség. Az Árnyékkormány szerint el kell törölni a céges napelemes kiserőművek 50kW-os áram-átvételi korlátját! Az Árnyékkormány szerint vissza nem térítendő támogatást kell adni az úgynevezett energiaközösségeknek és ipari parkoknak! Éppen az ilyen helyzetek mutatják meg, hogy az ipari parkok nemcsak arra jók, hogy uniós pénzt lehet rájuk lehívni, hanem észszerűbbé és hatékonyabbá tehetik az itt lévő cégek működését. Az Árnyékkormány szerint modernizálni kell a hálózati infrastruktúrát! A néhány nagy erőműre kialakított rendszert alkalmassá kell tenni a nagyszámú kis erőmű, jellemzően kis naperőmű által visszatáplált energia fogadására.” – foglalta össze a javaslatokat, a politikus, zárásként kiemelve, az Árnyékkormány szerint 0%-ra kell csökkenteni a napelemek áfáját.

„Ha egy kis- és középvállalkozás a jövőbe fektet be, és növeli az energiafüggetlenséget, akkor támogatni és nem adóztatni kell!” – fűzte hozzá az árnyékminiszter.

Dávid Ferenc zárásként leszögezte, az tehát nem fogja megvédeni a munkahelyeket, hogy a kormány csak a multikat és a legnagyobb termelő cégeket támogatja.

„Ezért szektorsemleges, kis- és középvállalkozásoknak járó rezsitámogatásra van szükség, amelyet 3 hónap helyett 6 hónapon át fizet az állam. Az Árnyékkormány szerint emellett korlátozni kell a cégekre kiszabható rezsiemelést, be kell tiltani az egyoldalú szerződésmódosításokat és támogatni kell a megújuló energiák terjedését a kis- és középvállalkozások körében.” – jelentette ki a politikus.