Barion Pixel
Meg kell akadályozni a Vodafone állami felvásárlását! - Az Árnyékkormány erre fordítaná a 715 milliárd forintot

Meg kell akadályozni a Vodafone állami felvásárlását! - Az Árnyékkormány erre fordítaná a 715 milliárd forintot

2022.10.01.

Meg kell akadályozni a Vodafone állami felvásárlását! - Az Árnyékkormány erre fordítaná a 715 milliárd forintot

 

Dr. Dávid Ferenc, gazdasági árnyékminiszter sajtótájékoztatóján idézte fel, hogy augusztus végén jelentette be Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter: a magyar állam közreműködik a Vodafone Magyarország Zrt. hazai tulajdonba vételében.

 

„A tranzakció értéke 715 milliárd forint, azaz körülbelül 1,8 milliárd euro. Magyarul a kormány ismét százmilliárdokat költ el az adófizetők pénzéből a megélhetési válság kellős közepén. Ez a 715 milliárd forint egyébként több, mint a rezsivédelmi alap, nagyságrendileg pedig megegyezik azzal a várt 800 milliárd forinttal, amit a május végén bejelentett kormányzati “válság intézkedés”, az új és megemelet ágazati különadók, az “extraprofit adók” kivetése jelentenek. Összehasonlításként megemlíteném még, hogy nyugdíjasok és a nyugdíjszerű ellátásban részesülők részére 2021-ben kifizetett 13. havi ellátás összege kb. 350 milliárd forint volt, a pedagógusok bérét pedig a kormány állítása szerint 400 milliárd forintból rendezni lehetne.” – sorolta a politikus, hozzátéve, ezeket a példákat azért hozta, hogy érzékeltesse, ezt 715 milliárd forintnyi közpénzt milyen értelmes dolgokra fordíthatná egy felelős kormány.

 

Dávid Ferenc az Árnyékkormány nevében felhívta a figyelmet, ez a többszázmilliárdos tranzakció olyan mértékű felelőtlenség az Orbán-kormány részéről, amit meg kell akadályozni.

 

„Az Árnyékkormány a tranzakcióra szánt összegnek csak a kamatából duplájára növelné az álláskeresési járadék folyósításának idejét (azaz 90 napról 180 napra). A tranzakcióra szánt pénzből rendezni lehetne a pedagógusok bérét (ez, mint az előbb is említettem 400 milliárd forintot jelentene). A közfoglalkoztatottaknak (ez 78.000 főt jelent) jelentős mértékű egyszeri támogatást lehetne adni ebből az összegből. A jelenleg 240 milliárd forint értékű diákhitel állományt vagy annak egy részét el lehetne engedni. 250.000 forint összegű egyszeri rezsi támogatást lehetne adni kétmillió rászoruló családnak. A nyugdíjasok és a nyugdíjszerű ellátásban részesülők részére egy havi plusz ellátást lehetne biztosítani (ez 350 milliárd forint).” – ismertette a politikus. Azt is hozzátette, ebből a százmilliárdos összegből hatalmas mértékű bővítés lenne végrehajtható a bölcsődei és óvodai helyek számát tekintve, új intézmények létrehozásával.

 

„Jól látható tehát, hogy felelős gondolkodással mi mindenre lehetne költeni, ami valóban a magyarok javát szolgálná.” – fűzte hozzá az árnyékminiszter.

 

Dávid Ferenc kifejtette, hogy az Árnyékkormány célja ezt az értelmetlen tranzakciót megakadályozni.

 

„Mind a hazai, mind a külföldi közvélemény figyelmét fel fogjuk hívni az ügylet visszásságaira, illetve a releváns magyar és EU-s hatóságokhoz fordulunk. Így például korábban Varju László energia- és rezsiügyi árnyékminiszter a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordult a lehetséges versenykorlátozó hatás miatt, jeleztük az Európai Bizottságnak szóló levelünkben a lehetséges tiltott állami támogatás aggályát, és a Vodafone Magyarország Zrt. felsővezetésének is címeztünk egy levelet, amelyben felhívjuk a figyelmet a tranzakció káros következményeire és az ezzel kapcsolatos tiltakozására. Ezen kívül elindítunk egy honlapot, a nodafone.dkp.hu-t, amelyen keresztül felhívjuk a figyelmet a tranzakció visszáságaira és az általunk megtett lépésekre.” – közölte a politikus. Zárásként kijelentette: a megélhetési válság közepén nem lehet szó nélkül elmenni amellett, hogy a kormány felelőtlenül szórja százmilliárdokat, amiket ésszerűen is fel lehetne használni.

RSS
Kapcsolódó politikusok