Barion Pixel
Az Árnyékkormány javasolja, hogy a hazai minimálbér a mindenkori magyar mediánbér 60%-a legyen

Az Árnyékkormány javasolja, hogy a hazai minimálbér a mindenkori magyar mediánbér 60%-a legyen

2022.09.30.

Az Árnyékkormány javasolja, hogy a hazai minimálbér a mindenkori magyar mediánbér 60%-a legyen

 

Kordás László, az árnyékkormány bér- és munkaügyi árnyékminisztere sajtótájékoztató keretében emlékeztetett: a 2019-es kampányban Dobrev Klára ígéretet tett arra, be fogják vezetni az európai minimálbér szabályozást.

 

„Nos, az árnyék-miniszterelnök asszony nem a levegőbe beszélt. Megígértük, megcsináltuk, az Európai Parlament elfogadta a közös minimálbér-szabályozást. Ez azt jelenti, hogy az Orbán-kormánynak is kötelessége lesz bevezetni az európai minimálbér-szabályozást, ami jelentősen emelni fogja a magyar minimálbért. Ugyanakkor – ezzel sem árulok el újdonságot – az Orbán-kormány eddig egy lépést sem tett annak érdekében, hogy ennek a feltételeit megteremtsék, stratégiát dolgozzanak ki rá.” – magyarázta a politikus. Hangsúlyozta, az Árnyékormány azonban vállalta, hogy kidolgozza az európai minimálbér hazai bevezetésének módját.

 

Kordás László ismertette, az Árnyékkormány javaslata az, hogy a minimálbér a mindenkori magyar mediánbér 60%-a legyen.

 

„A minimálbér összegét a társadalmi partnerekkel, kutatóintézetekkel közösen fogjuk meghatározni, az Árnyékkormány tárgyalási javaslata pedig az, mint azt az imént is említettem, hogy a minimálbér a mindenkori magyar mediánbér 60%-a legyen. Lássuk pontosan, mit is jelentene ez! Ha már most, jelenleg is így számítanák a hazai minimálbért, akkor az idei nettó minimálbér 35 400 forinttal lenne magasabb a mostaninál. Ez nagyjából egy 22%-os minimálbéremelésnek felel meg. Mivel sajnos rekordinfláció van az országban, még ennél is magasabb emelésre lenne szükség. Az orbáni megszorítások, adóemelések, infláció és rezsiemelés rendkívül nehéz helyzetbe hozza a magyar családokat. Egy felelős kormány már megvizsgálta volna, hogyan lehetne enyhíteni ezen, és nem újabb és újabb megszorítócsomagokat hozna.” – sorolta a politikus, kiemelve, az Árnyékkormány részéről vállalták, hogy javaslatot tesznek az asztalra, ez meg is történt.

 

Kordás László hozzátette, jellemző az is, hogy az Orbán-kormány az elmúlt 12 évben semmit nem beszélt meg a munkaadókkal és munkavállalókkal.

 

„Nem ültek egy asztalhoz, nem egyeztettek velük, fejük felett hoztak döntéseket. Mi ezzel szemben, Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök asszony, és jómagam, bér- és munkaügyi árnyékminiszterként néhány nappal ezelőtt folytattunk szakmai egyeztetést különböző szakmai szervezetekkel. A szervezetek képviselői így saját maguk mondhatták el, milyen referenciaértékek alapján, milyen számítási módot tartanának helyesnek és kívánatosnak. A mi politikai kultúránk alapja ugyanis az, hogy egy döntés csak akkor lehet jó, ha azzal maguk az érintettek egyetértenek. Így folytatni fogjuk a párbeszédet, a későbbiekben is.” – mondta zárásként az árnyékminiszter.

RSS
Kapcsolódó politikusok