Barion Pixel
Varju László: Az Orbán-kormány által bejelentett újabb lakossági gázáremelés még inkább szükségessé teszi az Árnyékkormány által javasolt rezsimoratórium csomag bevezetését

Varju László: Az Orbán-kormány által bejelentett újabb lakossági gázáremelés még inkább szükségessé teszi az Árnyékkormány által javasolt rezsimoratórium csomag bevezetését

2022.09.29.

Varju László: Az Orbán-kormány által bejelentett újabb lakossági gázáremelés még inkább szükségessé teszi az Árnyékkormány által javasolt rezsimoratórium csomag bevezetését

 

Varju László rezsi- és energiaügyi árnyékminiszter sajtótájékoztató keretében hívta fel a figyelmet, október elsejétől, azaz most szombattól ismét emelkedik a lakossági gázár, folytatódik tehát a kormányzati rezsiemelés.

 

„A kormány láthatóan nem bír az elmúlt 12 év következményeivel, a magyar családok pedig hiába várnak segítséget Orbán Viktortól. A miniszterelnöknek mi sem tudunk segíteni, a magyaroknak azonban lehetne segíteni, ezért dolgozta ki az Árnyékkormány a rezsimoratórium néven ismert intézkedési csomagot.” – jelentette ki a politikus.

 

Varju László közölte, az Árnyékkormány 5 intézkedéssel vetne véget a rezsipániknak és óvná meg a magyar családokat.

 

„Meg kell duplázni a lakosságnak kedvezményes áron adható gáz és áram mennyiségét, mert a jelenlegi hatósági áras mennyiség messze elmarad a valós átlagos fogyasztástól! Ha átlagfogyasztásnak nevezik, akkor legyen a valóságban is az, ehhez meg kell duplázni a kedvezményes mennyiséget.

 

5%-ra kell csökkenteni a piaci áron kapott gáz és áram áfáját! A kormány ne akarjon pénzt keresni a magyarok egyébként is elszabadult rezsikiadásain, ne tartsák a markukat azok után, hogy a hétszeresére emelték a gázárat. Ha már ők a megélhetési válság okozói, legalább ne legyenek a megélhetési válság vámszedői!” – sorolta az árnyékminiszter, hozzátéve, be kell fagyasztani a rendszerhasználati díjakat idén június elsejei szinten 2023. április 30-ig.

 

„Ma annak is emelkedik a rezsiszámlája, akinek a fogyasztása egyébként belefér a hatósági áras mennyiségbe. Ennek véget kell vetni, be kell fagyasztani a rendszerhasználati díjakat! Be kell vezetni a rezsimoratóriumot az eddig rendesen fizetőknek! Azoknak, akiknek 2022. augusztus 1-én nem volt 1 havi számlaértéket meghaladó mértékű tartozásuk, és minimum a 2022. januárja és augusztusa közötti átlagos havi számlaértéket továbbra is megfizetik, 2023 június 30-ig ne lehessen kikapcsolni a gázt és az áramot. Egyetlen otthon sem borulhat sötétbe, egyetlen otthon sem maradhat fűtetlenül!” – sorolta a politikus.

 

Varju László arra is kitért, hogy a felgyülemlett fizetési elmaradások kezelésére egy támogatási rendszert kell kidolgozni a szociális és jövedelmi helyzet alapján.

 

„Ezt tenné egy felelős, tisztességes, európai szemléletű és baloldali kormány. Mi ezt értjük Európai Magyarország alatt. Mi, magyarok, így is élhetnénk, rezsipánik és megélhetési válság nélkül.” – fűzte hozzá az árnyékminiszter.

 

Varju László hangsúlyozta, megoldás tehát lenne, pénz lenne, csak a kormányzati szándék hiányzik.

 

„A miniszterelnök fizetésének megháromszorozására van pénz. A miniszterek, államtitkárok fizetésének a megemelésére van pénz. A Vodafone megvásárlására van pénz, csak a rezsikatasztrófa megelőzésére nincs pénz a kormány szerint. Ez hazugság, egy felelős, tisztességes, európai szemléletű és baloldali kormány rezsimoratóriumot vezetne be a jelenlegi helyzetben.” – mondta végezetül a politikus.

RSS
Kapcsolódó politikusok