Varga Zoltán: Bezárnak egy debreceni iskolát a megfizethetetlen rezsiköltségek miatt?

2022.09.27.

Varga Zoltán, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője sajtótájékoztató keretében hívta fel a figyelmet: aggasztó hírek kezdtek el terjedni Debrecen szerte.

„Több értesülés szerint a Debreceni Szakképzési Centrum a brutális rezsiárak miatt két helyi iskolát - a Bethlen Gábor Közgazdasági Technikumot és az Irinyi János Technikumot - összevonná. Az átszervezést úgy oldanák meg, az Irinyi iskolába délelőttös-délutános váltásban járnának a két intézmény tanulói. A hírt egyelőre nem erősítette meg a Debreceni Szakképzési Centrum, ugyanakkor nem is cáfolták.” – ismertette a politikus. Arra is kitért, hogy az ügyben illetékes kancellári koordinátor azt nyilatkozta a sajtó megkeresésére, hogy egyeztetés alatt van a szakképzési centrum energetikai válságterve.

Varga Zoltán közölte, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselőjeként és debreceni polgárként sürgősen tájékoztatást vár abban a kérdésben, hogy valóban összevonják-e a két debreceni iskolát.

„Amennyiben valóban erről van szó, arról haladéktalanul tájékoztatni kell a szülőket, a diákokat, a tanárokat, minden érintettet! Senkit sem lehet bizonytalanságban tartani, elfogadhatatlan, hogy a pedagógusok, tanulók és a szüleik fizessenek az orbáni megszorításokért! Ezért azonnali tájékoztatást várunk a Debreceni Szakképzési Centrumtól, hogy valóban bezárnak-e egy debreceni iskolát az elszabadult rezsiárak miatt.” – magyarázta a DK- képviselő.

Varga Zoltán folytatásként felidézte, Pallás György, a Bethlen Gábor iskola volt igazgatója a sajtónak nyilatkozva a témában elmondta, az intézmény termeiben nagy a belmagasság, nehéz befűteni, ugyanakkor döbbenetesnek és felháborítónak nevezte, hírt, és kifejtette, hogy ezek alapján a szakképzési centrumnak annyi kerete sincs, hogy legalább a patinás szakközépiskolák működését biztosítsák.

„Mindenesetre a városban egyre terjednek az aggasztó hírek, érkezett olyan beszámoló is, hogy energiatakarékossági okokból a DSZC Bethlen Szakközépiskola októbertől március végéig a Mechwart Szakközépiskolába költözik, ahol a tanulók délelőttös-délutános oktatásban fognak tanulni. A sok bizonytalanság mindenesetre nem használ senkinek, ezért kellene mielőbb tájékoztatni az érintetteket.” – fogalmazott a politikus.