Az árnyék-miniszterelnök és a bér- és munkaügyi árnyékminiszter egyeztetést folytatott az európai minimálbér-szabályozás bevezetéséről a magyar szakszervezetekkel

2022.09.23.

Dorbev Klára, árnyék-miniszterelnök, és Kordás László, bér- és munkaügyi árnyékminiszter közös sajtótájékoztató keretében ismertették, hogy az Árnyékkormány képviseletében szakmai egyeztetést folytattakk a legnagyobb magyar szakszervezetekkel pénteken.

Kordás László elmondta, az egyeztetésen képviseltette magát a Magyar Szakszervezeti Szövetség, a LIGA Szakszervezetek, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, az Egységes Közlekedési Szakszervezet, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete, a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége, Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége, a Húsipari Dolgozók Szakszervezete, a Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete, az Építő-, Fa- és Építőanyagipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma, a Bányász Szakszervezet, valamint a Miskolci Autóbusz És Villamosvezetők Érdekképviseleti Szövetsége.

„Mindig nagy öröm, ha ilyen széles körben tudunk egyeztetni az érdekképviseletekkel, a civil- és szakszervezetekkel, mivel az Árnyékkormány politikai kultúrájának alapvető eleme, hogy minden egyes politikai és szakmai javaslat bírja a szakmai és civil kontrollt, és a “semmit rólunk nélkülünk” elve minden esetben érvényre jusson.” – fogalmazott a politikus.

Kordás László arra is kitért, hogy a mai szakmai egyeztetés egyrészt egy közös sikerről, másrészt a jövő közös teendőiről szólt, majd átadta a szót árnyék-miniszterelnök asszonynak.

Dobrev Klára a szót átvéve közölte, a Demokratikus Koalíció és a magyar szakszervezetek valóban túl vannak egy közös sikeren, ez pedig az, hogy az Európai Parlament elfogadta az európai minimálbér-szabályozást, amiért a 2019-es európai parlamenti választás óta közösen dolgoztak.

„Az európai minimálbér-szabályozás bevezetése 3 év munkájának az eredménye, amelyben a kezdetektől fogva ott voltak a ma megjelent szakszervezetek is. A sikernél márpedig csak a közös siker lehet jobb érzés.” – fogalmazott az árnyék-miniszterelnök.

Dobrev Klára azzal folytatta, végre ki lehet mondani: most már biztosan lesz európai minimálbér-szabályozás, méghozzá kötelező lesz minden európai tagállamra, így a magyar kormányra nézve is.

„Ez egy vitathatatlan és közös siker minden munkából élő embernek, dolgozzon az élet bármely területén. És ahogy az örömök, úgy az előttünk álló teendők is az európai minimálbér-szabályozáshoz kapcsolódnak. Mint ismert, ez a gyakorlatban úgy működik, hogy a kormánynak mostantól alkalmaznia kell az európai minimálbérszámítási módot. De hogy pontosan hogyan, abban egy minimális mozgásteret azért enged az Európai Unió, azzal a kitétellel, hogy a végén az Európai Bizottságnak kell jóváhagynia ezt a számítási módot.” – magyarázta a politikus. Arra is kitért, bár abban az időszakban vannak, hogy lassan elkezdődnek a bértárgyalások a kormány és a szakszervezetek között, erről a számítási módról a kormány háza táján eddig még csak javaslat sem fogalmazódott meg.

„Ez szomorú, mi azonban tettük a dolgunk, amit egy tisztességes, európai kormánynak ilyen helyzetben tennie kellene: számoltunk és egyeztettünk.” – hangsúlyozta az árnyék-miniszterelnök.

Dobrev Klára közölte, a mai egyeztetésen azt kérte a szakszervezetektől, hogy mondják el ők, milyen referenciaértékek alapján, milyen számítási módot tartanának helyesnek és kívánatosnak.

„Ismertettem velük a mi számításainkat, mi azt javasoljuk, hogy a minimálbér a mindenkori magyar mediánbér 60%-a legyen, Magyarország így tegyen eleget az európai minimálbér-szabályozás jelentette kötelezettségének. Mit jelent ez a számítási mód a gyakorlatban? Ha már most is így számolnánk ki a magyar minimálbért, akkor az idei nettó minimálbér több mint 30 ezer forinttal lenne magasabb a mostaninál. Ez nagyjából egy 22%-os minimálbéremelésnek felel meg.” - sorolta a politikus.

Dobrev Klára azzal folytatta, hogy a mai egyeztetésen ismertették az Árnyékkormány javaslatát a szakszervezetekkel, ez ugyanakkor csak kiindulási alap.

„Az európai minimálbér-szabályozás számítási módja akár más tényezőket is figyelembe vehet, mint a mediánbér és máshogy is meghatározható. Az imént arra kértem bér- és munkaügyi árnyékminiszter urat, hogy tegye, amihez a legjobban ért: egyeztessen, egyeztessen és egyeztessen. A mi politikai kultúránk alapja, hogy egy döntés csak akkor lehet jó, ha azzal maguk az érintettek egyetértenek, így folytatni kell ezt a párbeszédet, és majd egy olyan beadványt kell benyújtani az Országgyűlésnek, amely mögött ott van az Árnyékkormány, a szakma, és minden civil- és szakszervezet is.” – magyarázta a politikus.

Dobrev Klára azt is kiemelte, hogy ezen túl egy másik feladatot is adott Kordás László árnyékminiszter úrnak.

„Ha Magyarország sikeres ország akar lenni, ahhoz sikeressé kell tennie az embereket, akik alkotják, ehhez pedig arra lenne szükség, hogy a dolgozók legalább 80%-ának a bérét ágazati, úgynevezett kollektív szerződések határozzák meg. Ettől ma Magyarország elmarad, ezért arra kértem árnyékminiszter urat, hogy egyeztessen arról, hogy mi kell ahhoz, hogy ezt elérjük. Ha bármely kérdésben előrébb jutunk, akkor bér- és munkaügyi árnyékminiszter úrral együtt a mai naphoz hasonlóan tájékoztatni fogjuk a sajtót és az országot.” – mondta zárásként Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök.