A DK benyújtja az Országgyűlésnek a jogállam helyreállítását célzó javaslatcsomagját

2022.09.25.

Az Orbán-kormány leépítette a 2010 előtt még működő demokratikus magyar jogállamot. Többek között ez az egyik oka annak, hogy Magyarország nem jut hozzá az uniós pénzekhez. Az Orbán-kormány bűnei miatt kialakult drámai helyzetben a DK részletes javaslatcsomagot készített, amely garancia lenne arra, hogy helyreállítsuk a jogállamot, hogy az Európai Unió vezetői elhiggyék, hogy nem sunnyogás, látszat-intézkedések történnek az ellopható pénz reményében - mint ahogy az a Fidesz által az Országgyűlés elé benyújtott javaslatok esetében történik.

A DK jogállami csomagja csatlakoztatja Magyarországot a korrupció ellen fellépő Európai Ügyészséghez, politikailag függetlenné teszi a bíróságokat és az ügyészséget, módosítja az Alkotmánybíróság jelenlegi, jogállamot korlátozó működését, helyreállítja a kiegyensúlyozott tájékoztatást és a sajtószabadságot. A csomag érinti az Országgyűlést és a Házszabályt is, szabaddá téve például a vizsgálóbizottságok felállítását. A DK jogállami csomagja lehetőséget teremt a nem jogállami módon kinevezett tisztviselők visszahívására is.

A Fidesz a pénz reményében csak elbábozza az Európai Uniónak, hogy lépéseket tesz a jogállam helyreállítására. A DK javaslata erre hívja fel a figyelmet, egyúttal konkrét cselekvési tervet fogalmaz meg a gyökeres változás és az orbáni rendszer lebontása érdekében.

Arató Gergely
A Demokratikus Koalíció frakcióvezető-helyettese