Barion Pixel
Dobrev Klára: Megígértem, megcsináltam - az Európai Parlament megszavazta az európai minimálbért

Dobrev Klára: Megígértem, megcsináltam - az Európai Parlament megszavazta az európai minimálbért

2022.09.14.

Dobrev Klára: Megígértem, megcsináltam: az Európai Parlament megszavazta az európai minimálbért

 

 

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője sajtótájékoztató keretében emlékeztetett: 2019-ben, a magyar európai parlamenti választás kampányában az egyik legfontosabb ígérete az volt, hogy el fogja érni az európai minimálbér bevezetését.

 

„Azóta rengeteg munkaórát fektettem ebbe, vitákon, megbeszéléseken és parlamenti üléseken szólaltam fel az európai minimálbér bevezetéséért.” – fűzte hozzá a politikus.

 

Dobrev Klára a Demokratikus Koalíció EP-képviselőjeként jelentette be, hogy 3 év kemény munka után az Európai Parlament a mai napon megszavazta az európai minimálbér bevezetését.

 

„Ez azt jelenti, hogy a többi uniós tagország kormányához hasonlóan az Orbán-kormánynak is kötelessége bevezetni az európai minimálbér-szabályozást, ami jelentősen emelni fogja a magyar minimálbért. Az idei évben például legalább 30 ezer forinttal lenne magasabb a minimálbér, mint enélkül az európai szabályozás nélkül.” – magyarázta az EP-képviselő, hangsúlyozva: ez egy nagy lépés az Európai Egyesült Államok felé, amelyben a magyarok sem érnek kevesebbet más európaiaknál, és a munkájuk sem ér kevesebbet, mint más európaiaké.

 

Dobrev Klára ismertette: az európai minimálbér-szabályozás a gyakorlatban úgy fog működni, hogy a kormánynak mostantól alkalmaznia kell az európai minimálbérszámítási módot.

 

„Ebben csak minimális mozgástere van a kormánynak, mi azt szeretnénk, ha a mindenkori magyar minimálbér a mindenkori magyar mediánbér 60%-a lenne. Eszerint az idei nettó minimálbér is több mint 30 ezer forinttal lenne magasabb a mostaninál. A magyar kormány ettől eltérhet, de csak minimálisan és azt is egyeztetnie kell az Európai Bizottsággal.” – tette hozzá a DK politikusa.

RSS
Kapcsolódó politikusok