Varju László: A kormány megpróbálja megakadályozni az EU gázárcsökkentő programját - Brüsszelben is a rezsiemelésért küzd Orbán

2022.09.12.

Varju László, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője és alelnöke sajtótájékoztató keretében hívta fel a figyelmet: Szijjártó Péter külügyminiszter a minap kerek-perec kijelentette, hogy az Orbán-kormány nem támogatja az uniós gázársapka bevezetését.

„A kormány tehát azok után, hogy a hétszeresére emelte a gáz árát, ragaszkodik is a hétszeres gázárhoz, szembemegy érte akár Európával is. Ez egy elsőre érthetetlen kormányzati álláspontnak tűnik, hiszen miért akarná a kormány, hogy a magyarok minél drágábban fűtsenek a télen. Pedig minderre logikus magyarázat van: a hétszeres gázáron hétszer annyit keresnek az oroszok, mint eddig, Putyinnak pedig kell a pénz a háborúra.” – ismertette a politikus, hangsúlyozva, a magyarázat tehát valójában nagyon egyszerű: az Orbán-kormány most sem a magyar családokat, hanem a putyini Oroszországot képviseli, ezért akarja magasan tartani a gázárat.

Varju László kijelentette, a Demokratikus Koalíció szerint az Orbán-kormány azért harcol az uniós gázársapka ellen, mert az alacsonyabb gázárak mellett Putyinnak kevesebb pénze lenne háborúzni.

„Ez világos bizonyítéka annak, hogy Orbán miatt van rezsiemelés és válság Magyarországon. Orbán azért ragaszkodik a hétszeres gázárhoz, mert azt szeretné, ha minél többet fizetnénk az orosz gázért és ezzel minél több pénzzel támogatnánk Putyin háborúját. Nincs ebben semmi különös, ez ugyanaz a hazaárulás, amit évek óta látunk ettől a kormánytól. A magyar családok akár meg is fagyhatnak, Orbán Viktor az EU-val szemben is ragaszkodik a hétszeres gázárhoz, hogy Putyinnak legyen pénze embereket ölni Ukrajnában.” – magyarázta a politikus, hozzátéve, ezt kimondani is borzasztó, ez olyan emberi, politikai és morális szakadék, ahonnan nincs visszaút egyetlen politikus számára sem.

Varju László arra is kitért, hogy az EU éppen azért szeretne egy egységes, európai gázársapkát, hogy például a magyarokkal se lehessen megtenni, hogy a hétszeresére emelkedik a gáz ára.

„A hétszeres gázárban tönkremegy Magyarország, ellenben a putyini Oroszország hétszer akkora bevételhez jut hozzá, mint eddig. Nagyon világos, hogy ki-kinek az érdekeit képviseli ebben a helyzetben: az EU a magyar családokat, Orbán viszont Putyint és az orosz háborús gépezet érdekeit képviseli.” – mondta zárásként a DK-s politikus.