Dr. Komáromi Zoltán: Pintér Sándor erősen téved, ha azt gondolja, hogy az ellenőrzéstől és átvilágítástól több háziorvos lesz Magyarországon

2022.09.07.

Pintér Sándor belügyminiszter szigorú ellenőrzéseket rendelt el valamennyi háziorvosi és házi gyermekorvosi rendelőben. Az orvosok számíthatnak rá, hogy a következő hetekben akár bejelentés nélkül is megérkeznek hozzájuk a járási népegészségügyi hivatalok emberei, hogy átvilágítsák szerződéseiket és engedélyeiket.

A Demokratikus Koalíció időben szeretné figyelmeztetni Pintér Sándort, hogy erősen téved, ha azt gondolja, hogy az ellenőrzéstől és átvilágítástól több háziorvos lesz Magyarországon. Jelenleg ugyanis 6.454 praxisból közel 700 betöltetlen háziorvos hiányzik a rendszerből, komplett térségek vannak állandó ellátás nélkül. Ráadásul több, mint ezer háziorvos betöltötte a 70. életévét, utánpótlás főleg vidéki praxisokban nincs.

Nem ellenőrizni és megfélemlíteni kell az orvosokat, hanem megbecsülni őket, tisztességes fizetést és normális körülményeket kellene teremteni a számukra, de a kormánynak ez esze ágában sincs. Értelmetlen ellenőrzések helyett azonnali megoldásokat követelünk, mert a baj csak nagyobb lesz, ha nem intézkednek haladéktalanul.

Dr. Komáromi Zoltán
A DK országgyűlési képviselője, egészségügyi szakpolitikusa, a Népjóléti Bizottság alelnöke