Barion Pixel
Benedek Szilveszter: A kormány mentse a még menthető termést és segítse a gazdákat!

Benedek Szilveszter: A kormány mentse a még menthető termést és segítse a gazdákat!

2022.08.31.

Benedek Szilveszter: A kormány mentse a még menthető termést és segítse a gazdákat!

 

Benedek Szilveszter, a DK Agrárkabinetének vezetője sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet a legfrissebb mezőgazdasági adatokra, melyek szerint odaveszett a kukorica- és napraforgótermés, korábban tönkrement az alma, és a gyümölcs- és növénytermesztés egésze nagyon komoly bajban van.

 

A DK politikusa szerint mindez áruhiányhoz és az árak drasztikus emelkedéséhez vezet majd. „Hiányozni fog az asztalunkról az egészséges zöldség és gyümölcs, vagy ezreket kell érte fizetni. Az agrárium válsága tovább mélyíti a szociális válságot. Az aszálykár a hazai szántóföldek közel felét, mintegy egymillió hektárt érint. De nem csak a szárazság, hanem a kormányzati mulasztás is felelős a kialakult helyzetért” – fogalmazott Benedek Szilveszter.

 

A Demokratikus Koalíció politikusa szerint az Orbán-kormány luxuskiadásokra költi a pénzt, ahelyett, hogy támogatásokkal, a vízgazdálkodás átalakításával, a csatornarendszer bővítésével felkészült volna arra, hogy a globális felmelegedés Magyarországot is érinti. „Kiderült az is, hogy a gazdák hiába fizetnek be pénzt az aszályalapba, most, amikor itt a baj, kiderült, hogy nincs pénz a kasszában. A Demokratikus Koalíció szerint Orbán miatt van válságban az agrárium, és amíg Orbán hatalomban van, ez így is marad” – fogalmazott.

 

Benedek Szilveszter hozzátette: naponta keresik meg a gazdák, az agrárium különböző szereplői, és árad belőlük a panasz. Nem kapnak elég segítséget, sokan az egész termésüket elvesztették, tönkre mehetnek. Mások kivárnak, hogy szabad-e még termesztéssel foglalkozniuk, vagy valami másba kezdjenek. A Demokratikus Koalíció politikusa elismételte: az Orbán-kormány luxuskiadásokra költi a pénzt, ahelyett, hogy támogatásokkal, a vízgazdálkodás átalakításával, a csatornarendszer bővítésével felkészült volna arra, hogy a globális felmelegedés Magyarországot is érinti. „Pénzre és hosszútávú stratégiára lenne szükség, de ez a kormány erre képtelen. A Demokratikus Koalíció szerint Orbán miatt van válságban az agrárium, és amíg Orbán hatalomban van, ez így is marad” – jelentette ki az agrárpolitikus.

RSS
Kapcsolódó politikusok