Arató Gergely: Folytatódik a kormányzati rezsiemelés, két és félszeres áramáremelés jöhet

2022.08.18.

Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője sajtótájékoztató keretében emlékeztetett: az ATV Híradónak beszéltek arról energiapiaci szakértők, hogy brutális áremelkedés jöhet az árampiacon, az áram piaci ára pedig az év végére elérheti akár a jelenlegi rezsiemelt ár két és félszeresét is.

„Ez nagyon rossz hír, hiszen a kormány eddig is a piaci árakra hivatkozva jelentett be rezsiemelést, könnyen lehet, hogy újabb kormányzati rezsiemelés következik. Ez azt jelenti, hogy a rezsirémálom folytatódik, aki eddig esetleg megnyugodott, hogy nem fog sokkal többet fizetni az áramért Orbán rezsiemelése után sem, most kezdheti újra a számolgatást.” – magyarázta a politikus.

Arató Gergely a Demokratikus Koalíció nevében felszólította a kormányt, hogy fejezze be a titkolózást, és mondja meg nyíltan, mekkora áramáremelésre készül a télen.

„A DK szerint semmiképpen sem szabad két és félszeresére emelni az áram árát a jelenlegi helyzetben, ezt magyarok milliói nem tudnák megfizetni, éppen elég volt már a kormányzati rezsiemelésekből. A DK azt követeli, hogy a kormány hozza nyilvánosságra az áram beszerzési árát és azt a képletet is, amely alapján a hazai rezsiemelt áramárat számítja. Jogunk van tudni, hogy mekkora áramáremelés várható a Fidesztől!” – hangsúlyozta a DK képviselője.

Arató Gergely arra is kitért, amikor a Fidesz bejelentette a rezsicsökkentés eltörlését, mindenkit az foglalkoztatott, hogy a hétszeresére emelték a gázárat.

„Nagyon úgy fest, hogy még mindig nincs vége a rezsiemelésnek; könnyen lehet, hogy a Fidesz a piaci árak változására hivatkozva újabb áramáremelést jelent be, ahogy tette a gáznál is. Ez a hétszeres gázárral együtt már minden idők legnagyobb kormányzati rezsiemelése lehet, ami emberek millióit hozhatja lehetetlen helyzetbe, és otthonok tíz- és százezreit teheti fűtetlenné és boríthatja sötétbe.” – fűzte hozzá zárásként a politikus.