Varju László: 20%-os inflációt jósol az MNB - Már Matolcsyék sem tagadják, hogy elvesztették az infláció elleni harcot

2022.08.11.

Varju László, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője sajtótájékoztató keretében hívta fel a figyelmet, hogy mostanra a Matolcsy György vezette jegybank is beismerte, hogy nagy a baj a magyar gazdasággal: 20%-os inflációt jósolnak a következő hónapokra.

„Ez azt jelenti, hogy hiába döntöget 25 éves rekordokat az orbáni infláció, hiába van rezsiemelés és kormányzati megszorítások, ennél csak még nehezebb lesz az életünk az Orbán-kormánnyal. Belegondolni is fájdalmas, hogy ha a valóságot mindig szépítő MNB is 20%-os inflációt jósol, akkor mekkora lesz ez a valóságban.” – jelentette ki a politikus.

Varju László a Demokratikus Koalíció nevében felhívta a figyelmet a tényre: a hónapok óta tartó drágulás az évtizedes forintgyengítés és a Fidesz gazdaságpolitikájának egyenes következménye.

„A magyar gazdaságot és a mindennapi életünket ma az orbáni infláció fojtogatja; azért élünk egyre rosszabbul, mert a kormány a multik és a lopott euróból élő fideszes oligarchák kedvéért éveken át gyengítette a forintot. Orbán miatt emelkednek az árak a boltokban, Orbán miatt ér egyre kevesebbet a fizetésünk és a nyugdíjunk, Orbán miatt szegényedik el Magyarország.” – mondta a politikus, hangsúlyozva, amíg Orbán Viktor a miniszterelnök, addig maradni fog az orbáni infláció is.

Varju László úgy fogalmazott, ha nem lenne elég baj az orbáni infláció, a Fidesz a lehető legrosszabb választ adta erre a problémára is: megszorításba és rezsiemelésbe kezdett, eltörölte a katát, adókat emelt és a hétszeresére emelte a gázárat.

„Orbán Viktor tehát a magyarokkal akarja megfizettetni a rossz kormányzásának az árát, miközben a saját fizetését gyorsan megháromszorozta. Ez megengedhetetlen. Pontosan ez a felelőtlen kormányzás vezetett idáig, így a kiút sem erre lesz. Amíg Orbán Viktor marad a miniszterelnök, addig marad az orbáni infláció és a válság, és csak még mélyebbre fogjuk ásni magunkat a már most is nyakig érő gödörben.” – fűzte hozzá a politikus.