Barion Pixel
Kétségbeejtő a szárazság napjainkban

Kétségbeejtő a szárazság napjainkban

2022.07.31.

Benedek Szilveszter: Kétségbeejtő a szárazság napjainkban

Benedek Szilveszter, a Demokratikus Koalíció agrárszakértője sajtótájékoztató keretében hívta fel a figyelmet, miszerint rengeteg szó esik arról, hogy mennyire kétségbeejtő a szárazság napjainkban.

„Szinte egész Magyarországot rendkívüli aszály sújtja, különösen keleten súlyos a helyzet. Több százezer hektáron teljesen megsemmisült a kukorica és a napraforgó termés, eddig több, mint 700.000 hektárról jelentettek be aszálykárt a gazdák, ez a szám hamarosan elérheti az 1 millió hektárt, ami a teljes magyarországi szántóterület egy negyede. Másként kifejezve, ez ezer milliárd forintnyit kárt jelent, miközben a kártérítési alapban mindössze 12,5 milliárd forintnyi összeg áll rendelkezésre.” – magyarázta a politikus, hangsúlyozva, ez az összeg nem fedezi a gazdák kárát, és nagyjából semmire sem elég.

Benedek Szilveszter közölte, a Demokratikus Koalíció követeli a kormánytól, hogy a kárenyhítési alap számára lehető leghamarabb 500 milliárd forint többletforrás biztosítsanak, valamint hozzák előre ennek kifizetését az aszálykárt szenvedett gazdálkodók felé.

„Ideje lenne még Orbánéknak is észrevenni, hogy a klímaválság Magyarországon is berúgta az ajtót, és ezzel érdemben foglalkozni kell, csakúgy, mint az agrárágazat katasztrofális helyzetével. A kettő összefügg, és ha csekély hajlandóság lett volna bennük, akkor stadionok helyett víztárazókat építenek az elmúlt években. Orbánék felelőtlenségének újra és újra súlyos következményei lesznek, és annak garantáltan a magyar emberek fizetik meg ismét az árát.” – sorolta a politikus.

Benedek Szilveszter rámutatott, más európai országokban sikeresen felismerték azt az egyszerű tényt, hogy a szárazság ellenszere az öntözés. Itthon sem kellett volna mást tenni, Orbánéknak azonban menetrend szerint fontosabb volt a lopás, a saját oligarcháik és új földesuraik kitömése, minthogy érdemben foglalkoztak volna akár a gazdaság helyzetével, akár a klímaválsággal.

„Márpedig a szárazságot nem Brüsszel és nem Soros György hozta ránk, éppen ezért ideje lenne észbe kapni és foglalkozni a környezetvédelem kérdésével is, ami ezt a törvénytelen kormány olyannyira hidegen hagyja, hogy besuvasztották a témát Pintér Sándor alá. Az öntözésfejlesztésről pedig jól meg is feledkeztek, amivel pedig sajnos már a hosszútávú élelmezésbiztonságot veszélyeztetik.” – fűzte hozzá a politikus.

RSS
Kapcsolódó politikusok