Varju László: A DK azonnali válaszokat vár a kormánytól a rezsinövelésről - Hány millió embernek és mennyivel fog többe kerülni a gáz és az áram?

2022.07.14.

Varju László, a Demokratikus Koalíció alelnöke és országgyűlési képviselője sajtótájékoztatóján elmondta, tegnap óta tudjuk, hogy vége van a rezsicsökkentésnek, az Orbán-kormány legújabb intézkedését tehát nyugodtan nevezhetjük rezsinövelésnek is.

„Aki tegnap óta megnézte a gáz- vagy a villanyszámláját és összehasonlította azzal a limittel, amit tegnap Gulyás Gergely bejelentett, az már sejtheti, hogy a rezsinövelés több millió embert érint, és az ország jelentős része fog piaci árat fizetni augusztustól az energiáért. Az orbáni rezsinövelés tehát elkezdődött, ez biztos, de számos kérdésre nem adott még választ a kormány.” – foglalta össze a politikus.

Varju László közölte, a Demokratikus Koalíció azonnali válaszokat vár a kormánytól a rezsinöveléssel kapcsolatban.

„Hány millió embernek fog növekedni a rezsije az orbáni rezsinövelés miatt? Átlagosan hány tízezer forinttal fog emelkedni a rezsi az orbáni rezsinövelés miatt? Mi lesz azokkal, akik csak áramot használnak és gázt nem, ők is csak a bejelentett minimális mennyiséget kapják majd hatósági áron? Mi lesz a társasházakkal, mi lesz az átalányt fizetőkkel? Éves átlagot fognak nézni a rezsinöveléskor vagy havi fogyasztást? Honnan fogja tudni a gáz- és az áramszolgáltató, hogy kinek-hány gyereke van, hiszen ez is hatással van a rezsinövelésre.” – sorolta a képviselő. Hozzátette, a DK azt is tudni akarja, hogy mennyi pénzt spórol a kormány a rezsinöveléssel, mennyi pénzt vesz el a Fidesz a családoktól a rezsicsökkentés megszüntetésével.

Varju László rámutatott, ez, megannyi kérdés, amire eddig senki nem válaszolt a rezsiszámlák miatt aggódó magyar családoknak. Arra is kitért, hogy csak az tűnik biztosnak, hogy amit a kormány átlagos fogyasztásnak hazudott, az messze van a valóságtól.

„Aki már megnézte egy korábbi rezsiszámláját az jó eséllyel azt látta, hogy az ő rezsije is emelkedni fog az orbáni rezsinövelés miatt. A Fidesz tehát végighazudta a választási kampányt, és amivel az ellenzéket vádolta, az valójában a saját programja volt. Megszorítások, adóemelések, a rezsicsökkentés eltörlése - így, ebben a sorrendben csinálták meg mindet a választások óta.” – fűzte hozzá Varju.