Újabb lesújtó inflációs adat - a DK 100 ezer forintos kompenzációval enyhítené a nyugdíjasok terheit

2022.07.08.

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője sajtótájékoztató keretében hívta fel a figyelmet, hogy a forint bukdácsolása miatt mára újabb lesújtó inflációs adat látott napvilágot, júniusban közel 12%-os volt az általános drágulás, míg az élelmiszerek 22%-kal drágultak.

„Ahhoz, hogy tudjuk, hogy egy felelős kormánynak mit kellene tennie ebben a helyzetben, végig kell vennünk a kialakult válság okait és következményeit, hogy eljuthassunk a megoldásig.” – mondta a politikus, aki meg is nevezte az okokat.

„Három oka van a forint történelmi mélypontjának: az éveken át folytatott multibarát, forintgyengítő gazdaságpolitika, az ország eladósítása, és az uniós pénzek felfüggesztéséhez vezető kormányzati korrupció. Ez maga az Orbán-rendszer elmúlt 12 éve. Ez a 12 év olyannyira aláásta a magyar gazdaságba és a magyar jegybankba vetett bizalmat, hogy ma minden befektető szabadul a forinttól.” – sorolta az EP-képviselőt. Kiemelte, így történhetett meg, hogy még olyan országok valutái is jobban teljesítenek a forintnál, amelyek egyébként háborúban állnak, hiszen még az ukrán hrivnya értéke sem csökken úgy, mint a forinté.

„Ennyit arról, hogy a válság okozója szerint a háború tehet a gyenge forintról. Hát nem.” – fűzte hozzá a politikus.

Dobrev Klára a következményekre is kitért. Hangsúlyozta, mára elértéktelenedtek a magyar bérek és a nyugdíjak.

„Nem kell nagyon ragozni, mindenki érzi a bőrén, amikor bevásárol. Az elmúlt héten egy kedves idős hölgy lépett oda hozzám az utcán, hogy megmutassa a bevásárlása nyugtáját. Hiába csak pár dolgot kellett vennie, több mint 10 ezer forintot hagyott ott a kisbevásárlásra. A nyugdíjas hölgy szó szerint azt mondta nekem, hogy soha nem élt még olyan rosszul, mint most. Igazat mondott, még 2010-ben, egy világgazdasági válság végén is több élelmiszert lehetett venni a nyugdíjból, mint napjainkban. Jól látjuk a gazdasági kimutatásokból, hogy a nyugdíjasok szenvedik meg leginkább ezt a válságot, jogos volt a hölgy felháborodása.” – magyarázta a politikus. Úgy fogalmazott, a nyugdíjak mára teljesen elszakadtak a valóságtól, életüket végigdolgozott, becsületben megőszült emberek tízezrei néznek szembe azzal, hogy a hónap végén már nem tudnak bevásárolni, mert nincs miből.

„És akkor beszéljünk a megoldásokról, azon belül is azokról a rövid- és középtávú megoldásokról, amikkel kifejezetten a családok, a munkából élők és a nyugdíjasok terheit lehet enyhíteni. Mint mindig, most is számos jó európai példa állna a magyar kormány előtt, ha fontosnak tartaná, hogy segítsen. Túl azon, hogy az élelmiszerek áfájának a csökkentése az egyik legkézenfekvőbb beavatkozás, egyéb módok is léteznek a terhek mérséklésére. Vannak olyan országok, ahol folyamatos bér- és nyugdíjkiegészítéssel igyekeznek ellensúlyozni az inflációt.” – hívta fel a figyelmet az EP-képviselő. Példaként felhozta, hogy a flamand kormány, amely mindenkinek a bérét felkerekíti 2500 euróra, azaz egymillió forintra, aki ennél egyébként kevesebbet keresne.

„És vannak olyan országok, ahol egy nagyobb, de egyösszegű, egyszeri segítséggel igyekeznek segíteni, ilyen például Ausztria, ahol már az év elején döntöttek arról, hogy 300 eurós, azaz nagyjából 120 ezer forintos egyszeri segítséget adnak a nyugdíjasoknak. Csak halkan teszem hozzá, ők nem magyar forintban kapják a nyugdíjukat, tehát ott jóval kisebb inflációs sokkot kell csillapítani, mint amekkorát Magyarországon kellene.” – mondta a politikus.

Dobrev Klára felidézte, hogy a Demokratikus Koalíció számos megoldási javaslatot nyújtott be a parlamentben, ezek közül kettőt emelt ki:

„Az egyik az alapvető élelmiszerek áfájának 0%-ra csökkentése az év végéig. Ha a kormány nem csak látszatmegoldásokban gondolkodna, hanem valódiakban, akkor azonnali hatállyal eltörölné az alapvető élelmiszerek áfáját az idei évre, de jövő évtől sem nem engedné 5% fölé, ahogy azt a DK kezdeményezte. Ehelyett most azt látjuk, hogy a kormány bizonyos élelmiszerekre még különadót is kivetett a brutális orbáni megszorítócsomag részeként. Ez elképesztően felelőtlen dolog, olaj a tűzre. A másik fontos megoldási javaslatunk, hogy a kormány adjon egyszeri 100 ezer forintos segítséget a nyugdíjasoknak!” – sorolta az EP-képviselő. Kiemelte, nem lehet életüket végigdolgozott, tisztességben megőszült embereket magukra hagyni ezekkel az árakkal, Európa legalacsonyabb nyugdíjaival.

A politikus zárásként leszögezte: a Demokratikus Koalíció szerint azonnali kormányzati segítségre lenne szükség, 0%-ra kellene csökkenteni az alapvető élelmiszerek áfáját az év végéig, valamint egyszeri 100 ezer forintos támogatást kellene adni a nyugdíjasoknak!