Varju László: Hetente 500-700 benzinkúton szűnhet meg az üzemanyagszolgáltatás

2022.06.28.

Varju László: Hetente 500-700 benzinkúton szűnhet meg az üzemanyagszolgáltatás

Varju László, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője hívta fel a figyelmet rá sajtótájékoztatóján, miszerint a Népszava írta meg, hogy hetente akár 500-700 benzinkútról is hiányozhat az üzemanyag, holott jelentős ellátásbeli problémák nincsenek a piacon.

„A lap szerint az üzemanyaghiánynak valójában az az egyszerű oka, hogy az olajipari cégeknek nem éri meg hatósági áron adni a benzint és a gázolajat, ezért inkább nem töltik fel időben a kútjaikat. Ha emlékeznek, a múltheti korlátozásokról szóló sajtótájékoztatómon szó szerint azt mondtam, hogy “megkezdődött a benzinárstop lassú és fokozatos kivezetése”. A mai hírrel elértünk a következő fokozatig.” – magyarázta a politikus.

Varju László közölte, a Demokratikus Koalíció felháborítónak tartja, hogy a kormány folytatja a benzinárstop kivezetését.

„Elég volt abból, hogy a Fidesz az olajipari nagyvállalatokkal összejátszva előbb mennyiségi korlátozásokat hoz, majd mesterséges üzemanyaghiányt idéz elő, hogy minél kevesebben tankoljanak kedvezményes áron. A DK szerint itt lenne az ideje, hogy a kormány az embereket képviselje és garantálja, hogy minden benzinkúton lesz elég üzemanyag. Ha ez nem történik meg, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a Fidesz így készíti elő a benzinárstop kivezetését.” – vélekedett a politikus.

Varju ezt követően feltette a kérdést, mi is történik most?

„A nagy olajipari vállalatok, mivel nem éri meg nekik 480 forintért adni az üzemanyagot, nem töltik fel időben a kútjaikat. Tehát direkt üzemanyaghiányt idéznek elő, majd szétteszik a kezüket és ellátási gondokra hivatkoznak. Mit tesz a kormány? Kiáll a gyakorlat ellen? Felszólítja a nagyvállalatokat, hogy ne tartsák vissza a benzint és a gázolajat? Fenyegeti őket büntetéssel? Szó sincs róla.” – hangsúlyozta a politikus, hozzátéve, a kormány hallgat és ezzel hallgatólagosan engedélyezi, hogy az olajipari nagyvállalatok ne töltsék fel a benzinkútjaikat.

„Ez a benzinárstop kivezetése az olajipari nagyvállalatokkal összekacsintva.” – fűzte hozzá zárásként Varju László.