Barion Pixel
Hétfőig nem lehet szülni az Uzsoki Kórházban - A DK javaslatai

Hétfőig nem lehet szülni az Uzsoki Kórházban - A DK javaslatai

2022.06.20.

Hétfőig nem lehet szülni az Uzsoki Kórházban - A DK javaslatai 

 

Komáromi Zoltán, a DK országgyűlési képviselője sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet arra, hogy az Uzsoki Utcai Kórházban csütörtök délelőttől egészen hétfőig szünetel a szülészeti ellátás. 

A Népjóléti Bizottság alelnöke szerint ha mindez egy kistérségi kórházban történne az ország valamely csücskében, az is botrány lenne. „Megtörtént: két és fél hete a Mohácsi Kórház főigazgatója a kórház honlapján arról értesítette az érdekelteket, hogy június 1-től a Pécsi Tudományegyetem Szülészeti Klinikája fogadja a mohácsi kismamákat – emlékeztetett a szakorvos, hozzátéve: ha mindez egy megyei kórházban történik, az még nagyobb skandalum. „Ez is megtörtént: a szolnoki Hetényi Géza Kórház júniusban mindössze 13 napig tudja kiállítani a szülőszoba és a koraszülött intenzív osztály tekintetében a megfelelő személyi és tárgyi feltételeket. Tegnap Budapest egyik legnagyobb kórházában történt meg ugyanez a szituáció: egyelőre ezen a hétvégén, 4 napon át a zuglói kismamákat a Honvédkórházban, a Pest Megyei Flór Ferenc Kórházban, a Péterfy Sándor Utcai Kórházban és a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban fogják ellátni” - emlékeztetett a DK szakpolitikusa, aki szerint a magyar egészségügyi ellátás összeomlásának újabb drámai látleletével állunk szemben. 

„Még nincs is itt a nyári szabadságok ideje és máris katasztrofális a helyzet az ország több pontján. Úgy tűnik, hogy a Fidesz a stop infláció helyett inkább a stop gyermekszülés programját hajtja végre. Ezek a problémák egyértelműen nem az adott kórház menedzsmentjének hibájából alakultak ki, sőt elmondhatjuk: ezek a magyar állami egészségügy dilettáns, átgondolatlan kormányzati intézkedéseinek köszönhetőek” – fogalmazott Komáromi Zoltán. 

A DK politikusa elmondta: felháborítónak és veszélyesnek tartja, hogy ez a törvénytelen, dilettáns kormány már az alapvető egészségügyi ellátás működtetésére is képtelen. „A DK szerint ez egyenes következménye annak, hogy a Fidesz egészségügyi dolgozók ezreit üldözte el az országból, hogy éveken át milliárdokat vont ki a magyar egészségügyből és hogy nem becsülte és nem becsüli meg a kórházi, az egészségügyi dolgozókat. Hiába figyelmeztettük éveken át a Fideszt ennek a következményeire, nem hallgattak ránk. Emiatt ma és az előttünk álló napokban vajúdó kismamákat fognak elküldeni az Uzsoki kórházból. Ez a világ szégyene, egyben a magát családbarátnak hazudó törvénytelen kormány valódi arca” – jelentette ki a szakpolitikus. 

Komáromi hozzátette: ha az élet igazságos lenne, akkor személyesen Orbán Viktornak kellene vajúdó kismamák szemébe mondania, hogy hétfőig nincs szülészet, tessék visszatartani a gyereket. Ilyen ugyanis nem létezik, ha egy szülés beindul, azt senki és semmi nem állítja meg, sem államtitkárok, sem kormányrendeletek, sem családbarát kormányról szóló óriásplakátok. 

Ilyenkor szakorvos kell, szülésznő kell, ápoló kell, működőképes szülészeti osztály és koraszülött intenzív osztály kell, de az Uzsoki kórházban a hétvégén ezek nem lesznek. „Ehhez képest egyáltalán nem meglepő, hogy az Eurostat friss adatai szerint egy egészséges magyar 10 évvel kevesebbet él, mint egy svéd. Miért is lenne ez másképp, ha már megszületni is nehéz ebben az országban, nemhogy meggyógyulni” – fogalmazott, hozzátéve: a DK azt követeli, hogy a kormány törölje el az egészségügyi szolgálati törvényt, vonja vissza a nyugdíjasok és a vállalkozók foglalkoztatási korlátait, kínáljon kiszámítható életpályát az orvosoknak és egészségügyi dolgozónak, és egyeztessen a szakmai érdekvédelmi szervezetekkel, betegszervezetekkel, hogy sehol az országban ne legyenek veszélyben a betegek, a sérültek, a szülő nők, amennyiben ellátásra szorulnak.

RSS
Kapcsolódó politikusok