Közlemény: Az Európai Bizottság vizsgálja Matolcsy ámokfutását

2015.07.16.
Molnár CsabaMolnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke és európai parlamenti képviselője korábban az Európai Bizottsághoz fordult Matolcsy György jegybankelnök felelőtlen pénzszórása ügyében. Brüsszel tájékoztatása szerint a Bizottság most vizsgálatot indított a Matolcsy vezette Magyar Nemzeti Bank ésszerűtlen és pazarló intézkedései miatt. Úgy tűnik, hogy már nem csak a DK-t, hanem Brüsszelt is érdekli, hogy Matolcsy miért terjesztheti 200 milliárd forint közpénzből az unortodox gazdaságpolitikai tévképzeteit vagy - többek között - miért vásárolhat több tíz milliárd forint közpénzből luxusingatlanokat. A mélyreható brüsszeli vizsgálat talán több kérdésre is választ adhat majd, lerántva a leplet Matolcsy György közpénzpazarló ámokfutása újabb részleteiről. A Demokratikus Koalíció szerint a Magyar Nemzeti Banknak a forint védelme és az ország pénzügyi stabilitásának fenntartása lenne a feladata, nem pedig az adófizetői pénzek “unortodox” elköltése. A DK szerint az Európai Bizottság most indított vizsgálatának ténye előre jelzi, hogy a magyar jegybankelnök ténykedését Európában sem nézik jó szemmel. A DK várja az átfogó brüsszeli vizsgálat eredményét, hiszen az Európai Bizottság lesz az első hivatalos szerv, amely kivizsgálja a gyanús jegybanki költekezéseket.

DK Sajtóiroda