Barion Pixel
Dávid Ferenc: A nyugdíjasokat sem kíméli a törvénytelen kormány által elszabadított infláció – A DK javaslatai

Dávid Ferenc: A nyugdíjasokat sem kíméli a törvénytelen kormány által elszabadított infláció – A DK javaslatai

2022.06.10.

Dávid Ferenc: A nyugdíjasokat sem kíméli a törvénytelen kormány által elszabadított infláció – A DK javaslatai

 

Dávid Ferenc, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: túlzás nélkül állítható, hogy rekordméretű infláció sújtja a magyarokat.

 

„Ezt mindenki nap mint nap tapasztalja a saját zsebén is. Nem kíméli a drágaság a nyugdíjasokat sem. Ráadásul eddig a nyugdíjas inflációs kosár áremelkedése némileg kisebb volt, mint az átlagos infláció. Így februárban 8,3 százalékos volt az infláció, a nyugdíjas infláció pedig 7,8 százalékos. Végül májusra össze is ért a két adat, 10,7 százaléknál állt meg a nyugdíjas infláció is. És a nyugdíjasok által leginkább vásárolt élelmiszerek, gyógyszerek árának emelkedése nem áll meg.” – foglalta össze a politikus, hangsúlyozva, hiába a kormány félrebeszélése, az idősek napról napra nehezebben élnek, mert érdemi nyugdíjemelés helyett legfeljebb kampányszerűen osztogatott pénzekkel próbálta a kormány betapasztani a réseket.

 

Dávid Ferenc közölte, a Demokratikus Koalíció ámítás helyett valódi intézkedéseket követel.

 

„Ezért javasoltuk korábban az országgyűlésben, hogy a kormány juttasson egyszeri, minimum 100 000 forint támogatást az átlagnál kisebb jövedelmű nyugdíjasoknak. Ezen felül év végéig csökkentsék ideiglenesen 0%-ra, 2023. január 1-től pedig 5%-ra az ÁFÁ-t az alapvető élelmiszerek, a munkahelyi étkezés, a gyermekápolási termékek, a női higiéniai termékek, a napelemek és egyéb megújuló energia termékek, valamint a lakóépületek energetikai korszerűsítése esetében. Csökkentsék továbbá a felére az üzemanyagokon lévő jövedéki adót 75 dolláros világpiaci kőolajár felett, a fűtőanyagok jövedéki adója pedig év végéig legyen 0%.” – sorolta a képviselő, kiemelve, ezek valódi megoldások lennének, nem csupán a nyugdíjasok, hanem minden magyar ember számára, a törvénytelen kormány azonban szemmel láthatóan nem akar ezzel érdemben foglalkozni.

 

Dávid Ferenc arra is kitért, jelen állás szerint az a szomorú helyzet, hogy az Orbán-kormánynak kicsúszott a kezéből az irányítás a forint és az árak felett.

 

„Ezért hozzák most a megszorító intézkedéseket és ezért vezetik be az új adókat. Ez viszont borzalmasan nagy zsákutca, mert a magyarokkal fizettetik meg a saját alkalmatlanságukat. Mindezek helyett sokkal inkább a például az áfa csökkentésével kellene támogatni a nyugdíjasokat is, és persze tisztességes nyugdíjemeléssel. Ugyanis, bár a kormány propaganda attól volt hangos, hogy Orbánék mennyire bőkezűen bánnak az idősekkel, valójában a nyugdíjemelés mértéke legalább 2 százakkal az infláció alatt marad.” – magyarázta a DK-s képviselő.

RSS
Kapcsolódó politikusok