Barion Pixel
Dobrev Klára: Megszületett az előzetes megállapodás az európai minimalbérről – Most végre eldől, hogy Orbán a magyar munkavállalok oldalán áll-e

Dobrev Klára: Megszületett az előzetes megállapodás az európai minimalbérről – Most végre eldől, hogy Orbán a magyar munkavállalok oldalán áll-e

2022.06.07.

Dobrev Klára: Megszületett az előzetes megállapodás az európai minimalbérről – Most végre eldől, hogy Orbán a magyar munkavállalok oldalán áll-e

 

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: elmúlt órákban újabb történelmi lépéseket tettünk az európai minimálbér-szabályozás bevezetése felé.

 

Az éjszaka ugyanis megszületett az Európai Parlamentben az előzetes megállapodás a minimálbér-szabályozás elfogadásáról. Másfél hét múlva, június 16-án a 27 tagállami miniszterelnökön fog múlni, hogy valóban zöld utat kap-e a szabályozás, amely egyszer és mindenkorra garantálná, hogy ne legyenek másodrendű állampolgárok az Európai Unión belül, hogy a tisztességes munkáért végre Európa-szerte, így Magyarországon is tisztességes bér járjon.” – foglalta össze a politikus.

 

Dobrev Klára közölte, a Demokratikus Koalíció szerint nem túlzás kijelenteni, hogy az Európai Parlament előzetes megállapodása az egyik legfontosabb pillanatként fog bevonulni az Európai Unió történetébe.

 

„Az európai minimálbér-szabályozás munkavállalók millióinak hoz majd nyugodtabb életet, versenyképesebb fizetést, tisztességesebb munkakörülményeket. Nem véletlenül küzdött a Demokratikus Koalíció is három éve folyamatosan a szabályozás bevezetéséért. Egy percre sem hátráltunk meg, mert valljuk, hogy egy becsületesen dolgozó magyar ember munkája nem érhet kevesebbet, mint egy osztrák vagy holland kollégájáé. A DK szilárd meggyőződése, hogy az európai minimálbér-szabályozás bevezetésével véget ér az a korszak Magyarországon, amikor a minimálbér emelése Orbán Viktor személyes kegyeként a miniszterelnök jó kedvén múlik. Uniós szempontrendszer fogja biztosítani, hogy a minimálbérek növekedése kövesse a megélhetés költségeinek növekedést. Ráadásul, a szabályozás komolyabb jogköröket fog biztosítani a szakszervezeteknek is, így Orbán hiába rombolta porig a magyar szakszervezeti és érdekképviseleti rendszert, a magyar dolgozóknak újra lesz hangjuk és erejük. Ettől mostanra egyetlen lépésre kerültünk.” – magyarázta az EP-képviselő, kiemelve: június 16-án a miniszterelnökök tanácsában Orbán Viktornak is színt kell vallania, továbbra is az alacsonyan fizetett, multiknak kiszolgáltatott magyar munkaerőben, vagy a tisztességes bérért és tisztességes munkakörülmények között dolgozó, egyenrangú magyar állampolgárokban hisz.

 

Dobrev Klára figyelmeztetett, nem szabad ugyanis elfelejteni, hogy Orbánék az elmúlt években utolsó erejükig küzdöttek az európai minimálbér-szabályozás ellen, támadták a Demokratikus Koalíció javaslatait és kiállását.

 

„Orbán érdeke világos volt, ő továbbra is ki akarta szolgáltatni a külföldi multiknak a védtelen magyar munkaerőt. Mostanra azonban már nincs hova menekülnie a magyar miniszterelnöknek, a gonosz terve elbukott. Lesz európai-minimálbér szabályozás! A kérdés csak annyi, hogy ő is megszavazza-e a szabályozást, amely versenyképesebb fizetést, erősebb érdekvédelmet és jobb munkakörülményeket biztosít, vagy végérvényesen beismeri, hogy számára a magyar emberek érdeke másodlagos?” – fűzte hozzá zárásként a politikus.

RSS
Kapcsolódó politikusok