Barion Pixel
Varju László: A DK átfogó javaslatcsomagot nyújt be a kormánynak az infláció ellensúlyozására egy országgyűlési határozat formájában

Varju László: A DK átfogó javaslatcsomagot nyújt be a kormánynak az infláció ellensúlyozására egy országgyűlési határozat formájában

2022.05.27.

Varju László: A DK átfogó javaslatcsomagot nyújt be a kormánynak az infláció ellensúlyozására egy országgyűlési határozat formájában

 

Varju László, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője sajtótájékoztató keretében jelentette be, hogy a DK egy országgyűlési határozat formájában átfogó javaslatcsomagot nyújt be a kormánynak az infláció ellensúlyozására.

 

A DK alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy mára nincs olyan ember az országban, aki ne szörnyülködne naponta az infláción és az élelmiszerárakon.

 

„Teljesen világos, hogy a törvénytelen Orbán-kormány elvesztette az irányítást a forint és az árak felett, erre reagál most a frissen bejelentett megszorító intézkedésekkel és új adókkal. Ez azonban teljes mértékben tévút.” – magyarázta a politikus.

 

Varju László kijelentette, a Demokratikus Koalíció szerint nem újabb megszorításokra van szükség, hanem arra, hogy a törvénytelen kormány mostantól ne az emberekkel fizettesse meg a Fidesz kormányzásának árát. „A DK ezért egy országgyűlési határozat formájában átfogó javaslatcsomagot nyújt be a kormánynak az infláció ellensúlyozására, amiben a következő intézkedések szerepelnek:

 

· Felszólítjuk a kormányt, hogy juttasson egyszeri, minimum 100 000 forint támogatást a gyereket nevelő családoknak, az átlagnál kisebb jövedelmű nyugdíjasoknak, az átlagjövedelemnél kevesebbet kereső közalkalmazottaknak, valamint a súlyos fogyatékkal élőknek!

· Felszólítjuk a kormányt, hogy teremtse meg a költségvetési fedezetét a minden közlekedési eszközre érvényes, három hónapos, 1000 forintos tömegközlekedési bérlet bevezetésének. Nem válhat luxussá a közlekedés a jelenlegi helyzetben!

· Felszólítjuk a kormányt, hogy idén év végéig csökkentse ideiglenesen 0%-ra, 2023. január 1-től pedig 5%-ra az ÁFÁ-t az alapvető élelmiszerek, a munkahelyi étkezés, a gyermekápolási termékek, a női higiéniai termékek, a napelemek és egyéb megújuló energia termékek, valamint a lakóépületek energetikai korszerűsítése esetében.

· Felszólítjuk a kormányt, hogy csökkentse a felére az üzemanyagokon lévő jövedéki adót 75 dolláros világpiaci kőolajár felett, a fűtőanyagok jövedéki adója pedig év végéig legyen 0%.” – sorolta a DK-s képviselő.

 

Varju László leszögezte, a Demokratikus Koalíció szerint nem szabad hagyni, hogy az emberek fizessék meg a Fidesz kormányzásának az árát. Úgy fogalmazott, elég volt a drágulásból és elég volt a kormányzati megszorításokból is, itt az ideje, hogy a törvénytelen Orbán-kormány végre segítsen is a családoknak. „Ezért akar a DK áfacsökkentést, az üzemanyagok jövedéki adójának csökkentését, 1000 forintos, három hónapos tömegközlekedési bérletet, és egyszeri 100 ezer forintos segítséget az embereknek. Ez a kiút a válságból, nem a megszorítás!” – fűzte hozzá zárásként a DK politikusa.

RSS
Kapcsolódó politikusok