Barion Pixel
Varga Zoltán: Az Orbán-kormány felelőtlensége gabonahiányt okozott - Egekbe szökött a kenyérár

Varga Zoltán: Az Orbán-kormány felelőtlensége gabonahiányt okozott - Egekbe szökött a kenyérár

2022.05.23.

Varga Zoltán: Az Orbán-kormány felelőtlensége gabonahiányt okozott - Egekbe szökött a kenyérár

 

Varga Zoltán, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője sajtótájékoztató keretében hívta fel a figyelmet: mivel Ukrajna a világ egyik legnagyobb gabonaexportőre, hónapok óta tudjuk, hogy előbb-utóbb gabonahiányhoz vezethet az Ukrajnában zajló háború.

 

„Ez a hiány természetesen jelentősen drágábbá is teszi a gabonát, a Gabonaszövetség szerint 40%-os áremelkedés várható. Ehhez képest Orbán Viktor törvénytelen kormánya jelenleg is tétlenül nézi, ahogy a magyar gabonát külföldre adják el. Holott a Magyar Államnak elővásárlási joga van, amivel, ha élne és tartalékot képezne, akkor megelőzhetné mind a hazai gabonahiányt, mind a kenyér árának drasztikus drágulását.” – foglalta össze a politikus.

 

Varga Zoltán leszögezte, a Demokratikus Koalíció szerint a törvénytelen kormány felelőtlensége gabonahiányt és fájdalmas áremeléseket okozhat.

 

„Nem elég, hogy a gyenge gazdaságpolitika és a gyenge forint miatt már most is 500 Ft-ba kerül egy kiló kenyér, a kormány tétlensége miatt felkészülhetünk a 700, vagy akár 800 forintos kenyérárra is. A DK szerint egy baloldali kormány soha nem hagyná, hogy megfizethetetlenné váljanak az élelmiszerek, különösen a kenyér.” – magyarázta a képviselő, kiemelve, a milliárdos fideszes elit nyilván nem érzékeli, hogy ez milyen terhet fog jelenteni a magyar családoknak.

 

„Akkor, amikor egész Európában a gabona az egyik legkeresettebb hiánycikk, megengedhetetlen felelőtlenség tétlenül végignézni, ahogy nyakló nélkül áramlik ki a gabona az országból. Pedig a kormánynak lenne lehetősége közbelépni, még március elején hoztak egy határozatot, miszerint minden gabonakivitelt be kell jelenteni a NÉBIH-nek, az államnak pedig elővásárlási joga van a gabonára.” – jelentette ki Varga, kiemelve, hiába, ezzel eddig egyszer sem éltek, a kilós kenyér ára pedig így hónapokon belül elérheti a 7-800 forintot.

RSS
Kapcsolódó politikusok