Varga Zoltán: Igaz-e, hogy Novák Katalin sógornője és az Orbán-család szülészé kerülhetett pozícióba a meddőségi klinikák államosításával? – a DK válaszokat követel

2022.03.22.

Varga Zoltán, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselőjelöltje sajtótájékoztató keretében emlékeztetett, lassan három éve annak, hogy 2019-ben a kormány minden szakmai megfontolást nélkülözve megkezdte a magán meddőségi ellátás államosítását.

Varga Zoltán felidézte, hogy a debreceni Kaáli Intézetet az elsők között államosították, ám ekkor még nem lehetett tudni mi lehet a Fidesz célja a sok családon segítő meddőségi klinikák bekebelezésével.

„Aztán tavaly nyáron kiderült, hogy 2022. július 1-től kizárólag az állami meddőségi klinikákon lehet beültetést végezni. A szakértők már akkor egyetértettek, hogy a kormány célja kizárólag a politikai hatalomgyakorlás. Az elmúlt hetekben azonban még megdöbbentőbb információk jutottak el a Demokratikus Koalícióhoz. A szakmából származó legfrissebb hírek szerint ugyanis január 15-i hatállyal azt a Dr. Vesztergom Dórát bízhatták meg a meddőségi klinikák állami koordinálásával, aki Novák Katalin, hivatalba lépő köztársasági elnöknek a sógornője, a meddőségi program szakmai felelőse pedig a szakmából származó információk szerint az a Dr. Tűzkő Nándor lehet, akit az Orbán-család házi szülész-nőgyógyászaként ismer az orvostársadalom.” – foglalta össze a politikus.

Varga Zoltán közölte, a Demokratikus Koalíció szerint mindenekelőtt tisztázni kell: igaz-e, hogy Novák Katalin sógornője és az Orbán-család háziszülésze került a magyarországi meddőségi ellátás élére.

„Ha igazak az információk, akkor miért nem számolt be a kormány a kinevezésekről a Magyar Közlönyben, ahogy azt egyébként szokta? Miért akarhatja rejtegetni a köztársasági elnök családtagjának és a miniszterelnök családi orvosának a pozícióba hozását a kormány azután, hogy korábban büszkén vállalta, hogy minden szakmai érvvel szembemenve államosítja a meddőségi ellátást országszerte, köztük Debrecenben is? A debreceniek pedig joggal várják el Kósa Lajos magyarázatát is, ugyanis emlékezhetünk, Kósa Lajos szó nélkül hagyta a debreceni Kaáli Intézet államosítását is, miközben egyre több gyermekre vágyó magyar pár kényszerül külföldön a beavatkozást elvégeztetni.” – sorolta a politikus. Hozzátette, a DK szerint Kósa Lajosnak, Novák Katalinnak és Orbán Viktornak is tisztáznia kell a lehetséges érintettségét az ügyben, ugyanis, ha a hírek beigazolódnak, akkor az nem maradhat következmények nélkül, hogy a Fidesz gonosz és szívtelen rendszere pusztán azért taposott bele az emberek egyik legérzékenyebb magányügyébe, a gyermekvállalásba, hogy saját csókosait helyzetbe hozza.

„A DK válaszokat vár, az pedig ebben a helyzetben egyértelmű, hogy az áprilisi kormányváltást követően felül kell vizsgálni a meddőségi ellátás szakmaiatlan és embertelen államosítását.” – fűzte hozzá a DK-s jelölt.

Varga arra is kitért, hogy tavaly nyáron Novák Katalin akkor még családokért felelős tárca nélküli miniszterként az átláthatóság növelésével indokolta a meddőségi centrumok államosítását, ekkor már javában túl voltunk a debreceni Kaáli Intézet érthetetlen államosításán is.

„Nos, ha a szakmából származó információk igazak, akkor joggal merül fel a kérdés, hogy a Fidesz szerint az jelenti-e az átláthatóságot, ha a köztársasági elnök sógornője és a miniszterelnök családi szülésze kerül szakmai indokokat nélkülöző kormányzati döntések nyomán vezetői székbe?” – tette fel a kérdést a politikus