Barion Pixel
Az április 3-i kormányváltás után a pedagógusbéreket legalább 50%-kal meg kell emelnünk!

Az április 3-i kormányváltás után a pedagógusbéreket legalább 50%-kal meg kell emelnünk!

2022.03.16.

Az április 3-i kormányváltás után a pedagógusbéreket legalább 50%-kal meg kell emelnünk!

 

Arató Gergely a Demokratikus Koalíció frakcióvezető-helyettese és országgyűlési képviselőjelöltje az Egységben Magyarországért sajtótájékoztatóján közölte, a mai pedagógussztrájk és a kormány semmittevése is bizonyítja: a tanárok és az iskolák sorsa függ az április 3-i kormányváltástól.

„Az elmúlt hetekben Orbán Viktorék bebizonyították, hogy ők mit gondolnak a pedagógusokról. Megfélemlítéssel, politikai üzengetéssel, fenyegetéssel és fizetéslevonással próbálták meg elvenni a tanárok kedvét attól, hogy felhívják a magyar iskolákban uralkodó állapotokra a figyelmet. Orbán nem hajlandó meghallgatni a pedagógusokat, akik így napról napra kerülnek egyre kilátástalanabb helyzetbe. A Demokratikus Koalíció az egységes ellenzék pártjaival közösen ezért ebben a helyzetben szolidaritását fejezi ki a sztrájkoló pedagógusokkal.” – magyarázta a politikus, kiemelve, egyértelmű: Orbánék 12 éves kormányzásuk végére nem csupán anyagilag és erkölcsileg alázták meg a pedagógusokat, hanem a gyakorlatban a megélhetési válság szélére taszítottak őket.

„Pontosan ezért állunk ki a sztrájkoló tanárok mellett és ezért üzenjük nekik, hogy tartsanak ki a kormányváltásig hátralévő hetekben.” – fűzte hozzá a DK jelöltje.

Arató Gergely közölte, az április 3-i kormányváltás után a feladat egyértelmű: a szakmában a béreket a ciklus folyamán legalább 50%-kal meg kell emelni, hogy megszüntethessék a pedagógusok elvándorlását és újra vonzóvá tegyék a fiatalok számára a pályát.

„Az egységes ellenzék szerint világos: kizárólagosan Orbán Viktor felelőssége, hogy ma egy kezdő pedagógus alapbére nem haladja meg a szakmunkás minimálbért, a havi nettó 173 ezer forintot. Ez többé nem fordulhat elő, ezért az átfogó béremelés mellett garantálni kell a bérek értékállóságát is és kiemelt figyelmet kell fordítani a létszámhiánnyal küzdő intézményekre is. Az anyagi megbecsüléssel egyidőben feladatunk lesz az erkölcsi megbecsülés és a szakmai önállóság visszadása is. Helyreállítjuk a tankönyvválasztás szabadságát, az értelmetlen központosítások helyett visszaadjuk a pedagógusok kezébe a gyerekeink jövőjét.” – sorolta a politikus, kiemelve, ez az egységes ellenzék közös vállalása!

RSS
Kapcsolódó politikusok