Benedek Szilveszter: Fel kell számolni azt a tarthatatlan állapotot, amit a Fidesz-kormány új földesúr világa szabadított ránk – Visszaadjuk a Balatont az embereknek!

2022.03.12.

Benedek Szilveszter, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselőjelöltje sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a Balaton és környéke mindannyiunknak itt Magyarországon különleges jelentőséggel bír.

„Ez az ország egyik legszebb, legváltozatosabb tája, régi családi nyaralások, táborozások, kirándulások helyszíne. Nekem és a generációmnak legalábbis még ezt jelentette a Balaton. A mai gyerekek jó részének már sajnos csak egy fejezet a környezetismeret, vagy földrajz tankönyvekben. Ez nem az ő hibájuk. Nem ők tehetnek arról, ha nekik már nem jut abból az élményből, amit egy hatalmas pancsolás után, csuromvizesen, a napon száradva, a tóparton ülve elfogyasztott lángos jelent; ha nem látnak itt naplementét, vagy a hajnali Balatont; ha kimaradnak az éjszakai fürdőzésből. Ez azoknak a hibája, akik 2010 óta bevették magukat ide, kitúrva a helyieket és az olcsó, de élményekkel teli nyaralást kereső családokat, baráti társaságokat.” – magyarázta a politikus, majd feltette a kérdést: kik ezek a kiváltságosok, akik felparcellázzák a Balatont?

„Hát ők, a rokonok, haverok, üzletfelek, strómanok – az Orbán-polip nyúlványai, akik gátlástalanul kebelezik be a tavat és környékét.” – hívta fel a figyelmet a DK-s jelölt.

Benedek Szilveszter kijelentette: a Demokratikus Koalíció szerint fel kell számolni azt a tarthatatlan állapotot, amit a Fidesz-kormány új földesúr világa szabadított a magyarokra.

„Ezért mondjuk, hogy a 2010 után szerzett Balaton-parti ingatlanok esetében legyen az a gyakorlat, ami már külföldön is bevett dolog: ha valakinek van egy vízparti telke, ne zárhassa el azt mások elől. Azaz a vízpartot egy sávban ne lehessen elkerítheti, oda bárki mehessen be. Sehol a világon nincs olyan, hogy egy közös természeti kincset a hatalmaskodó kormány és annak kegyeltjei felosztanak egymás között, kerítésekkel veszik körbe, erődöket építenek maguknak, hogy a saját partszakaszuk luxuskényelméből élvezzék a hatalmuk gyümölcsét. Elég volt az új földesurakból a Fidesz modernkori mágnásaiból, akik felsőbbrendűnek érzik magukat. Ők einstandolják a Balatont, a Velencei-tavat, a Fertő-tavat és megannyi különleges, felbecsülhetetlen értékű tájat szerte Magyarországon, ahova csak kastélyt, szállodát, vagy luxusnyaralót lehet építeni.” – foglalta össze a DK politikusa, kiemelve, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselőjelöltjeként Veszprém megye 2-es számú választókerületében, azt mondja, elég volt!

„A kiskirályok és udvari bolondok ideje lejárt, visszaadjuk az embereknek a Balatont!” – fűzte hozzá a képviselőjelölt.

Benedek arra is kitért, hogy 2010 óta egyre fogyatkoznak a tó körül a megfizethető szálláshelyek, az ingyenes szabadstrandok.

„Alig lehet már végigsétálni a parton, mert mindenhol elkerített partszakaszokba ütközünk, ahol szigorúan leválasztva élvezhetik a nyarat azok a gondtalan emberek, akiknek belefér a NER-nyaralás. De mindeközben egyre többen és többen lesznek azok a kisgyerekes családok, fiatal társaságok, nyugdíjasok, akiknek az évi egy hosszú hétvége pihenés is megfizethetetlen az orbáni Magyarországon. Szégyen, hogy ha Mészáros Lőrinc, vagy Tiborcz István gondol egyet, akkor lekanyarít egy darabot a partból, és nyit egy nevetségesen túlárazott strandot, ahol még egy talpalatnyi árnyékért is fizetni kell, netán egy luxusszállódát, ahova utána a fideszes társaságon kívül ember nem teszi be lábát. Netán építenek egy giga nyaralót és a kedvéért elhordják a hegyet is, ha éppen úgy adódik.” – ismertette a politikus, hozzátéve, a Balaton-part, óriási, árnyékot adó fáival, füves szabadstrandjaival, és minden élményével a magyar embereké, és bármit képzelnek is Orbánék, ezt nem lehet büntetlenül elvenni, vagy betonnal kiönteni.