Dr. Szakács László: Orbán hazudott: világpiaci áron érkezik az orosz gáz Magyarországra, Putyin semmilyen kedvezményt nem ad"

2022.03.08.

Dr. Szakács László, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselőjelöltje keddi sajtótájékoztatóján hívta fel a figyelmet rá, miszerint a Népszava tényfeltáró cikkéből derült ki, hogy Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin belehazudott a magyar emberek szemébe, amikor Orbán februári eleji, moszkvai útján arról beszéltek, hogy Magyarország az uniós országokhoz képest ötödannyiért kapja az orosz gázt.

„Ezzel szemben az igazság az, hogy ahogyan az elmúlt évek során sem, úgy a tavaly év végén megkötött új gázszerződés értelmében sem adnak az oroszok egy forint kedvezményt sem és Magyarország a világpiaci áron jut hozzá az orosz gázhoz.” – mutatott rá a politikus.

Dr. Szakács László kijelentette, a Demokratikus Koalíció szerint Orbán újabb hazug mítosza dőlt össze azzal, hogy kiderült, hiába keresi Putyin kegyeit, hiába viselkedik az orosz elnök pincsi kutyájaként még háborús helyzetben is a magyar miniszterelnök, ez a gyakorlatban egy forintnyi előnnyel nem jár Magyarországnak.

„A magyar állam pontosan ugyanannyit fizet az orosz gázért, mint bármely más világpiaci szereplő. A DK szerint egyértelmű, Orbán egy hónappal ezelőtti moszkvai útja során átverte és becsapta a magyar embereket, ezek után pedig joggal merül fel a kérdés, hogy a miniszterelnök még miben hazudott a moszkvai látogatása kapcsán? Vajon miről tárgyalhatott Orbán öt órán keresztül Putyinnal, ha még a megbeszélés egyetlen bejelentett eredménye kapcsán sem voltak képesek igazat mondani? Mi oka lehetett, hogy Orbánék minden nemzetközi gyakorlattal szembemenve rendkívüli körülmények között tikosítottak az orosz-magyar gázpaktumot?” – tette fel a kérdéseket a képviselőjelölt. Hangsúlyozta, a DK szerint Orbán és Putyin barátsága napról napra védhetetlenebb és mára már teljesen nyilvánvaló, hogy nem a magyar érdekeket szolgálja.

Ezért az április 3-i kormányváltás után nyilvánosságra kell hozni az orosz-magyar gázmegállapodás összes eltitkolt részletét, Magyarországot pedig függetleníteni kell az orosz gázfüggőségtől, ugyanis mostanra már semmilyen ésszerű magyarázat nem maradt arra, hogy miért egy háborús bűnös kezében dőljön el Magyarország energiabiztonsága” – magyarázta a politikus.

Szakács emlékeztetett, nem Orbán Viktor volt az egyetlen, aki az elmúlt hónapokban azt hazudta, hogy Magyarország a világpiaci árhoz képest ötször olcsóbban jut hozzá az orosz gázhoz.

„Az orosz barátságérdemrendjét még ma sem szégyenlő Szijjártó Péter és Gulyás Gergely is rendszeresen próbálta beadni a magyar embereknek, hogy milyen kiemelt kedvezményekkel jár a tavaly év végén megkötött új megállapodás. Mára tudjuk, egy szavuk sem volt igaz. Orbánék csupán a fizetési ütemezésekkel trükköztek, valójában egy forint kedvezményt nem kaptak Putyintól, hiába viselkedtek az időközben háborút indító orosz elnök hűséges barátijaiként.” – mondta zárásként a DK képviselőjelöltje.