Barion Pixel
Vadai Ágnes: a Honvédelmi és rendészeti bizottság azonnali összehívását kezdeményezzük a honvédelmi miniszter hajmeresztő kijelentései után

Vadai Ágnes: a Honvédelmi és rendészeti bizottság azonnali összehívását kezdeményezzük a honvédelmi miniszter hajmeresztő kijelentései után

2022.03.07.

Vadai Ágnes: a Honvédelmi és rendészeti bizottság azonnali összehívását kezdeményezzük a honvédelmi miniszter hajmeresztő kijelentései után

 

Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció frakcióvezető-helyettese, a Honvédelmi és Rendészeti bizottság alelnöke sajtótájékoztató keretében emlékeztetett: hétvégén szintet lépett a kormány teszetosza pávatánca az orosz-ukrán háború ügyében.

„Benkő Tibor honvédelmi miniszter a Fidesz kiskunhalasi lakossági fórumán ugyanis meghazudtolta Orbán Viktor néhány nappal korábbi kijelentéseit. Míg a háború első két hetében a miniszterelnöktől folyamatosan azt hallgathattuk, hogy a magyar hadsereg a NATO segítsége nélkül is képes biztosítani a magyar emberek biztonságát, Benkő Tibor ennek a homlokegyenest ellenkezőjét állította. A miniszter szerint, idézet következik: „szükségünk van arra, hogy erős honvédség legyen, de arra nem leszünk felkészültek, hogy bárki ellen ezt az országot tudjuk védeni”. Ha ez még önmagában nem lett volna elég, a honvédelmi miniszter nem tudott értelmezni egy újságírói kérdést a lehetséges orosz támadással kapcsolatban, majd saját teljesítményét megkoronázva, nem sikerült elhatárolódnia a fideszes közönség soraiban nagy üdvrivalgást kiváltó, kötelező sorkatonai szolgálat visszaállításának gondolatától sem.” - foglalta össze a politikus.

Vadai Ágnes kijelentette, a Demokratikus Koalíció mély megdöbbenéssel és felháborodással értesült Benkő Tibor hétvégi szavairól.

A DK szerint megengedhetetlen, hogy miközben Magyarország határaitól alig pár száz kilométerre háború dúl, a miniszterelnök és a honvédelmi miniszter egymásnak ellentmondó kijelentésekkel rombolja a magyar lakosság biztonságérzetét. Benkő Tibor hétvégi ámokfutása a legújabb példája, hogy bár Orbán Viktor a szavak szintjén stratégiai nyugalomról beszél, valójában teljes fejetlenség uralkodik a kormányban az orosz-ukrán háborút illetően. Ez pedig azt erősíti meg, hogy Magyarország biztonságát csak és kizárólag a stabil és erős EU- és NATO-tagság garantálja, bármennyire is zavarja ez a még mindig Putyin kegyeit kereső magyar miniszterelnököt és kormányát. Miközben a Demokratikus Koalíció egyértelműen elutasítja a sorkatonai szolgálat visszavezetésének gondolatát, megengedhetetlennek tartja, hogy a honvédelmi miniszter a magyar emberek biztonságát veszélyeztető felelőtlen kijelentéseket tegyen.” – magyarázta a politikus, hozzátéve, a DK, az MSZP és a Jobbik a Honvédelmi és rendészeti bizottság azonnali összehívását kezdeményezi.

„Háborús helyzetben nincs idő tétlenkedni: Benkő Tibornak azonnali magyarázatot kell adnia, hogy miért gondolja a magyar hadsereget alkalmatlannak a haza megvédésére, miért nem tudott választ adni egy esetleges orosz támadás forgatókönyvére és valójában fontolgatja-e a kormány a kötelező sorkatonai szolgálat újbóli bevezetését?” – fűzte hozzá a DK politikusa.

Vadai Ágnes arra is kitért, hogy a helyzet egyértelmű, ha Kósa Lajos vezetésével a Fidesz nem támogatja a bizottság azonnali állásfoglalását, akkor azzal beismerik, hogy egyetértenek Benkő Tibor magyarázhatatlan mondataival.

„Ebben az esetben pedig újra bebizonyosodik, amit a Demokratikus Koalíció az orosz-ukrán háború kitörése óta állít: az április 3-i választások tétje már nem csupán az, hogy Orbán vagy nem Orbán, de döntenünk kell hazánk stabil NATO- és EU-s tagságának jövőjéről, a magyar emberek biztonságáról is, ami felett Orbán kormánya jól láthatóan elvesztette az irányítást.” – mondta zárásként Vadai.

RSS
Kapcsolódó politikusok