Barion Pixel
Varga Zoltán: A kormány helyett is segítünk – országszerte gyűjtjük az adományokat a háború elől menekülőknek

Varga Zoltán: A kormány helyett is segítünk – országszerte gyűjtjük az adományokat a háború elől menekülőknek

2022.03.01.

Varga Zoltán: A kormány helyett is segítünk – országszerte gyűjtjük az adományokat a háború elől menekülőknek

 

Varga Zoltán, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselőjelöltje sajtótájékoztató keretében emlékeztetett, az elmúlt 24 órában egyszerre élhettünk meg szívszorító és felemelő pillanatokat is, miután az Ukrajnából vonattal menekülők első nagy hulláma megérkezett Budapestre.

„Szívszorító volt látni, hogy kisgyermekes családok, az életüket tisztességgel végigdolgozó idősek egy-egy kisbőrönddel a kezükben érkeztek meg az ismeretlenbe, hátrahagyva mindent, hogy biztonságban lehessenek. Ugyanakkor felemelő volt azt is megélni, hogy az elmúlt években áradó orbáni gyűlöletpolitika ellenére a magyar társadalom szinte egy emberként mozdult meg. Voltak, akik személyesen mentek ki a pályaudvarokra, mások szállást ajánlottak fel vagy adományokkal próbáltak segíteni.” – foglalta össze a politikus.

Varga Zoltán hangsúlyozta, a Demokratikus Koalíció közössége is kötelességének érzi, hogy ebben a helyzetben segítsen az ukrajnai háború elől menekülőknek.

„Mára teljesen világosan látszik ugyanis, hogy az Orbán-kormány külpolitikája csődöt mondott, Orbán háborús bűnössel barátkozott, aki már civil lakóházakat vesz célba Ukrajna szerte. Putyin agressziója miatt a következő napokban menekültek tízezrei érkezhetnek még meg Magyarországra. A magyar kormány pedig ahelyett, hogy érdemben nyújtana humanitárius segítséget, még mindig az ide-oda gesztusokat gyakorló pávatáncát lejti. A DK országgyűlési képviselőjelöltjei ezért is fogtak össze országszerte. Nekünk kell a kormány helyett is cselekednünk!” – jelentette ki a DK jelöltje, majd felsorolta, hol és hogyan segít a párt, és hogyan lehet csatlakozni a kezdeményezéshez.

Varga kiemelte, hogy közvetlenül az ukrán határ mentén, Vásárosnamény és környékén Sápi Mónika az, aki nemcsak tartós élelmiszerekkel, hanem ha kell útbaigazítással segít a határon átérkezetteken.

„Az én körzetemben, Debrecenben a helyi DK irodában gyűjtjük hétfő óta az adományokat és juttatjuk el azokat folyamatosan a Debrecen és környékére érkező menekülteknek. Megmozdultak jelöltjeink Bács-Kiskun megye szerte is: Kecskeméten véradással, Kiskunhalason tartós élelmiszerek gyűjtésével igyekszünk segíteni. Megfeszített erővel dolgoznak Sziráki Pálék és a szolnoki DK-sok is, akik amellett, hogy adományokat gyűjtenek, alvóhelyeket készítenek elő a menekültek befogadására. Baranya megyében is van lehetőség a Demokratikus Koalíció jótékonysági akciójához csatlakozni. Komló és Pécs környékén bébiételeket, tartós élelmiszereket és tisztítószereket várnak Szakács Lászlóék, míg Szigetvár és Harkány környékén Szarkándi Lajosné vezetésével gyermekfelügyelettel és tolmácsolással igyekszünk segíteni az Ukrajnából érkezetteknek.” – ismertette a politikus. Arra is kitért, hogy várják természetesen a Pest megyében élők segítségét is: Jószai Teodóra a szigetszentmiklósi adományokat fogja Záhonyba vinni a következő napokban, míg Ráckeve és környékén Jánosi-Lesi Ágotáék tartós élelmiszerek vásárlásában kérik a közreműködést.

„Veszprém megyében is szerveződik a DK-sok jótékonysági akciója: Várpalotán és környékén Benedek Szilveszter vezetésével. Tatabányán Konczer Erik a helyi önkormányzattal szervez átfogó jótékonysági gyűjtést, míg győri jelöltjeink Jancsó Zita és Gasztonyi László a vámosszabadi menekülttáborban segít ezekben a napokban.” – tette hozzá végezetül a DK képviselőjelöltje, nyomatékosítva: jól látható tehát, hogy a DK-sok valóban kötelességüknek érzik, hogy a háború elől menekülőknek segítsenek.

RSS
Kapcsolódó politikusok