Barion Pixel
Bősz Anett: A népesedéspolitika nem játék, a gyermekvállalás a legmélyebb magánügy!

Bősz Anett: A népesedéspolitika nem játék, a gyermekvállalás a legmélyebb magánügy!

2022.02.13.

Bősz Anett: A népesedéspolitika nem játék, a gyermekvállalás a legmélyebb magánügy!

 

Bősz Anett, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselőjelöltje sajtótájékoztató keretében beszélt a népesedéspolitika kérdéseiről.

„Hosszú ideje beszélünk már arról az ellenzéki kollégákkal, hogy az Orbán-kormány valamit nagyon mélyen nem értett meg, nevezetesen, hogy a népesedéspolitika ugyan közügy, a gyermekvállalás azonban a legmélyebb magánügyeink közé tartozik.” – fogalmazott a politikus, majd feltette a kérdést: Miért fontos ezt elmondani?

„Azért, mert abban a kormánynak igaza van, hogy ha nem születik elégséges számú gyermek, akkor hamarosan a gazdaságunknak jelentős kihívásokkal kell megküzdenie az eltartók és az eltartottak lélekszámát tekintve, a nyugdíjrendszer jelenlegi formája összeomlásra ítélt, a bérből és fizetésből élők rendkívül magas adó- és járulék terhei nem lesznek elegek a nagy ellátórendszerek elegendő forrásokkal való ellátására.” – magyarázta a képviselőjelölt.

Bősz Anett figyelmeztetett, ennél azonban távolabb kell látni. Hangsúlyozta, a jelenlegi magyar kormány egy skanzent rendezett be hazánkban, amely kezdetektől fogva rendkívül hamis és erőszakos képet fest a gyermekvállalási kötelezettségről, és arról, hogy miben áll a családdá válás.

„A meg nem született gyermekek országa vagyunk, ami azt jelenti, hogy ha a fiatalokat megkérdezik, hogy hány gyermekre vágynak, jellemzően 2 és 3 gyermekről beszélnek, aztán az álmokból egészen más valóság fejlődik.” – mondta a DK jelöltje.

Bősz Anett rámutatott, ahhoz ugyanis, hogy a második és a harmadik gyerek megszülessen, meg kell születnie az elsőnek.

„Ez azonban sokszor rendkívüli nehézségekbe ütközik, nem pusztán azért, mert az otthonteremtés ma jóval nehezebb, hanem azért is, mert a hazai gyermekvállalás egy szegénységi kockázatnövelő tényező. Ennek nem szabad ilyennek lennie.” – jelentette ki a párt jelöltje.

Bősz Anett arra is kitért, hogy további rendkívüli probléma a nők és az édesanyák hátrányos megkülönböztetése. Kifejtette, a szabad világban ott születik a népesség megtartásához hozzávetőlegesen elegendő baba, ahol a nők és férfiak közti egyenlőség mind jobban biztosított, és ahol a fiatal nők bátran belevágnak a gyermekvállalásba, mert tudják, hogy nem érik őket joghátrányok és méltóságsérelmek, sem a várandósság alatt, sem pedig a gyermekük megszületése után.

„Ez ma Magyarországon nincs így. Nem pusztán a munkahelyi hátrányos megkülönböztetés, de az ellátórendszerek elégtelensége is nehezíti a gyermekvállalást, ugyanis ha nincs elegendő bölcsődei férőhely, akkor az édesanyák bérmunkapiacra való visszailleszkedésének dinamikája megtörik, vagy teljesen ellehetetlenül, ez pedig méltatlan helyzetbe hozza őket és az egész családot is. Évtizedek óta él a kétkeresős családmodell, és bár ez nem pusztán anyagi kérdés, kifejezetten sok kistestvér nem születik meg azért, mert a család azzal szembesül, hogy az édesanya hátrányos megkülönböztetése miatt jelentősen csökkentek az anyagi lehetőségeik.” – fogalmazott a DK-s politikus.

Bősz Anett további problémának nevezte, hogy az Orbán-kormánynak csak az fontos, hogy megszülessenek a gyerekek, a további sorsukkal láthatóan nem törődik.

„A bölcsődei, óvodai férőhelyek elégtelenségén túl, az iskolai életminőség, az oktatás minősége, a gyerekeknek adható jövőkép központi értelemben rombolt, és rendkívüli lemaradásban tartja a jövő nemzedékeit. Most még csak azokat a gyerekeket említettem, akik megfogantak, megszülettek, épségben próbálnak boldogulni. Az SNI-s, fogyatékossággal vagy autizmus spektrumzavarral élő gyerekek azonban már teljesen kiesnek abból a hálóból, amelyet az állam képes jelenleg biztosítani, ez azt jelenti, hogy voltaképp az elérhető esélyegyenlőségért sem tesz semmit az Orbán-kormány, nemhogy azért, hogy mindenki méltó gyermekkorban tölthesse élete első 18 évét.” - sorolta az országgyűlési képviselőjelölt.

Bősz Anett szavai szerint most jönnek azok, akiknek a szüleik nagyon sokat küzdenek azért, hogy a világra jöhessenek. „Merthogy azok a gyermekek, akik természetes úton nem tudnak megfoganni, a meddőségi központokban mégiscsak segítséget kapnak ehhez. Ezeknek a szakmai műhelyeknek az államosításával ugyanakkor az Orbán-kormány lényegében megsértette azoknak az embrióknak a jogait, akiket a meddőségi központok tároltak, a lefagyasztott petesejtekkel ugyanígy tettek, anélkül, hogy az érintetteket megkérdezték volna erről.” – emelte ki a politikus, aki a szerint két út áll a gyermekre rég vágyó családok előtt: vagy elutaznak Csehországba és Szlovákiába, megfizetik az ottani magánegészségügyi ellátást, és reménykednek egy közeljövőben sikeres terhességben, vagy idehaza, szétvert szakmai műhelyekkel, zavaros körülmények közt államosított meddőségi központokban próbálkoznak.

„Ez teljességgel elfogadhatatlan. Minden, amit ebben a sajtótájékoztatóban érintettem, olyan téma, amely a legmélyebb magánügyét képezi egy családnak, egy szülőpárosnak. Azzal, hogy a kormány valamifajta keresztényinek hazudott mázzal leönt egy álszent képet, majd lényegében megbélyegzi a gyermekteleneket, az össze nem házasodókat, azokat, akik egy gyermeket vállalnának, vagy azokat, akik egyedül nevelik a gyermekeiket, nem beszélve a melegközösség tagjairól, akikből válhatna jó szülő, de teljesen ellehetetlenítették őket, azt kell mondanom: ezen a téren sem élünk európai országban.” – tette hozzá zárásként Bősz Anett.

RSS
Kapcsolódó politikusok