Barion Pixel
Az új kormány visszaadja a pedagógusok megbecsülését!

Az új kormány visszaadja a pedagógusok megbecsülését!

2022.02.10.

Az új kormány visszaadja a pedagógusok megbecsülését!

 

Bősz Anett, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselőjelöltje az Egységben Magyarországért sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: az oktatás kérdése Magyarországon ma az egyik legaktuálisabb téma.

 

„Orbánéknak sikerült az elmúlt 12 évben legyalulni a köz- és felsőoktatást Magyarországon, és ennek keretében a pedagógusokat méltatlan helyzetbe hozták. Az oktatási dolgozók a társadalom sokszor láthatatlan, de nélkülözhetetlen szereplői, akik egyáltalán nincsenek irigylésre méltó helyzetben. Ha úgy lenne, akkor nem lenne pedagógushiány és a fiatalok számára is vonzó lenne a pálya. Ám sajnos sem az óvodákban, sem az iskolákban, egyéb köznevelési intézményekben sincsen utánpótlás. Annak ellenére, hogy a magát családbarátnak nevező kormány folyamatosan a gyermekek születését szorgalmazza, a minőségi oktatás és az ahhoz való hozzáférés feltételeit az Orbán kormány nem teremtette meg, kockáztatva ezzel az ország jelenét és jövőjét.” – magyarázta a politikus, hangsúlyozva: a gyerekeket nem elég a világra hozni, gondolni kell a jövőjükre is.

 

Bősz Anett emlékeztetett, az utóbbi évek kormányzati intézkedései nyomán súlyos, negatív változások történtek az oktatásban.

 

„Hogy csak párat említsünk: szinte minden iskolában súlyos károkat okozott a több hónapos otthontanulás. A kormány ezen a kényszerhelyzeten, illetve ennek következményein, nehézségein meg sem kísérelt enyhíteni: a távoktatásban a digitális eszközök beszerzése hónapokat késett, ellehetetlenítve ezzel több százezer diák oktatásba való bekapcsolódását. Az szakmailag előkészítetlen NAT bevezetésére a pandémia közepén került sor. A közoktatási intézmények nagy részében nem biztosított a megfelelő személyi és tárgyi feltétel. A gyermekek iskolaérettségéről olyan szakemberek döntenek, akik nem ismerik őket. Az óvodákat pedig szimpla gyermekmegőrzővé degradálták.” – foglalta össze a DK jelöltje.

 

Bősz Anett közölte, a Demokratikus Koalíció és az Egységben Magyarországért úgy látja, a közoktatás színvonalának javítását csak a pedagógusok és a nevelést-oktatást közvetlenül segítők béremelésével együtt lehet elképzelni.

 

„Az elmúlt években az oktatás állapota ijesztő mértékben romlott – de a kormány semmit sem tett. Ma egy pályakezdő pedagógus bére a bérpótlékokkal együtt bruttó 312 000 forint, egy 20 éve dolgozó, főiskolai végzettségű pedagógus jövedelme is csak a 60 százaléka az átlagbérnek. Egy országos reprezentatív felmérés szerint a lakosság 85% egyetért azzal, hogy ez a jövedelem megalázóan kevés és haladéktalanul emelni kell az oktatásban dolgozók béreit. Tűrhetetlen, hogy a Fidesz-kormány ilyen szintre züllesztette az oktatást minden szempontból, a pedagógusokat pedig a társadalom szélére taszították kilátások és megbecsülés reménye nélkül.” – ismertette a politikus, kiemelve: az április 3-i választás után az új kormány fogja az oktatás és a pedagógusok ügyét a kezébe venni, mert nekik fontos a gyermekek és az ország jövője, és az oktatási dolgozók megbecsülése.

RSS
Kapcsolódó politikusok