Barion Pixel
Varga Zoltán: 21-szer többet fizettünk a használhatatlan lélegeztetőgépek darabjáért, mint a brit kormány - Miért nem vizsgálják a korrupciógyanús beszerzést?

Varga Zoltán: 21-szer többet fizettünk a használhatatlan lélegeztetőgépek darabjáért, mint a brit kormány - Miért nem vizsgálják a korrupciógyanús beszerzést?

2022.02.09.

Varga Zoltán: 21-szer többet fizettünk a használhatatlan lélegeztetőgépek darabjáért, mint a brit kormány - Miért nem vizsgálják a korrupciógyanús beszerzést?

 

Varga Zoltán, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselőjelöltje szerdai sajtótájékoztatóján hívta fel a figyelmet: a napokban több magyar és külföldi hírportál is beszámolt róla, hogy komoly aggályok merültek fel a magyar kormány által is megvásárolt Shangrila 510S típusú lélegztetőgépek kapcsán.

„A Demokratikus Koalíció megtalálta és a kezemben tartom a Brit Nemzeti Számvevőszék 2020 szeptemberi jelentését, amely a Shangrila 510 S típusú lélegeztetőgépekről is átfogóan számol be. Ebből a dokumentumból kiderül, hogy a brit kormány 2020 márciusában 750 darab ilyen típusú lélegeztetőgépet vásárolt, 2880 fontos, átszámítva körülbelül 1 millió 300 ezer forintos darabáron. Ám miután az első tesztelések után bebizonyosodott, hogy a lélegeztetőgépek intenzív osztályon fekvő betegek ellátására alkalmatlanok, a brit kormány lemondta az eszköz következő adagjának megrendelését és a korábban megvásárolt gépeket sem állította napi használatba. Ezzel szemben Orbán Viktor korménya 2020 áprilisában 6258 kínai, köztük Shangrila 510 S típusú gépet vásárolt, összesen 178 milliárd forintért.” – ismertette a politikus, kiemelve: egy gépért a brit kormány által fizetett összeg több mint 21-szeresét adva, 28 millió 443 ezer forintot fizettek Orbánék.

Varga Zoltán közölte, a Demokratikus Koalíció a birtokába jutott dokumentumok alapján felháborodva kérdezi a magyar kormányt, hogy miért fizetett 21-szer annyit, mint a brit kormány ugyanazokért a lélegeztetőgépekért.

„A DK tudni szeretné, hogy a magyar kormány miért egy kétes üzleti hátterű maláj üzletemberrel szerződött a gépek beszerzésére, ha volt lényegesen olcsóbb lehetőség is? Ki hagyta jóvá a kormány részéről a több mint 21-szeresen túlárazott, ráadásul használhatatlan gépek megvásárlását? Mivel a DK által tanulmányozott jelentés 2020 szeptembere óta elérhető mindenki számára, joggal merül fel a kérdés, hogy a kormány tisztában volt-e vele, hogy Nagy-Brittaniában néhány hetes tesztelés után bevonták ezeket a gépeket? Történt-e Magyarországon is vizsgálat a neves brit szakértők és orvosok által alkalmatlannak nevezett gépek kapcsán? Miért nem egyeztetett a 21-szeresen túlárazott beszerzés előtt a magyar kormány más országokkal, ahol már vásároltak a szóban forgó lélegeztetőgépekből? Ki a felelőse annak a kormány szerint, hogy a Shangrila 510S típusú gépekkel veszélyeztették intenzív osztályon fekvő betegek életben maradását? Van-e információja a kormánynak olyan elhunytról, aki a Shangrila 510S típusú gép alkalmatlansága miatt vesztette életét?” – sorolta a képviselőjelölt. Hangsúlyozta, a DK szerint a Brit Nemzeti Számvevőszék jelentése után teljesen egyértelmű, hogy Orbán Viktor kormánya nem csupán korrupt módon nyerészkedett a lélegeztetőgép-beszerzéseken, hanem felelőtlenül sodorta veszélybe magyar emberek gyógyulását is, ezért azonnali válaszokat követelnek.

Varga Zoltán arra is kitért, a DK azután kezdte el vizsgálni a Brit Nemzeti Számvevőszék jelentését, hogy az elmúlt napokban több sajtóorgánum is beszámolt róla, hogy a Brit Egészségügyi Minisztérium intenzív osztályokon történő használatra alkalmatlannak találta 2020 tavaszán a magyar kormány által is megvásárolt kínai lélegeztetőgépek egy típusát, a Shangrila 510S típusú gépeket.

„Mint kiderült, ez a típus elsősorban mentőautókban történő használatra készült, intenzív osztályos betegek lélegeztetésére nem ajánlott, ráadásul a kezelési útmutatója sokszor megbízhatatlan.” – emlékeztetett végezetül a DK politikusa.

RSS
Kapcsolódó politikusok