Közlemény: Lázár fizesse a titkolózás perköltségét!

2015.07.10.
Kerék-Bárczy SzabolcsMég mindig nem tudjuk, hogy hol szállt meg Lázár János, amikor 2012-ben kétmillió forint közpénzt költött el londoni útja során. A Fővárosi Törvényszék tegnapi döntése nyomán Lázár és a Miniszterelnökség nem titkolózhat tovább, várhatóan azonban fellebbezni fognak az ítélet ellen. Lázár János évek óta tartó titkolózása tehát vélhetőleg tovább folytatódhat, sárba tiporva a demokratikus jogállamok alapvető jellemzőjét, a kormánytisztviselők elszámoltathatóságát. Ugyanakkor közismert, hogy a perköltséget minden esetben a vesztes fél fizeti. Ha tehát a Miniszterelnökség végül elbukik a bíróságon, akkor közpénzből lesz kifizetve annak a pereskedésnek a költsége, amely Lázár János közpénzzel való elszámoltatásért indult el. A végén tehát - így vagy úgy - a magyar állampolgárok veszítenek. A Demokratikus Koalíció azt követeli Lázár Jánostól, hogy részletesen számoljon be londoni útja részleteiről, ha pedig végül elveszíti a pert, akkor annak költségét fizesse ki a magánvagyonából! A DK szerint megengedhetetlen, hogy a magyar állampolgárok elől közérdekű információkat eltitkoló Miniszterelnökség végül a magyar állampolgárok pénzéből próbálja megvédeni magát a bíróságon. A DK szerint a lázári titkolózás összeegyeztethetetlen lenne egy európai demokrácia intézményével, hiszen az elszámoltathatóságnak alapvető feltétele az átláthatóság, ami ellen a Fidesz tűzzel-vassal küzd.

Kerék-Bárczy Szabolcs Elnökségi tag Demokratikus Koalíció