Barion Pixel
Varga István: El a kezekkel a sztrájkoló pedagógusoktól! - A DK szerint senkit nem érhet retorzió a hétfői sztrájk miatt

Varga István: El a kezekkel a sztrájkoló pedagógusoktól! - A DK szerint senkit nem érhet retorzió a hétfői sztrájk miatt

2022.02.03.

Varga István: El a kezekkel a sztrájkoló pedagógusoktól! - A DK szerint senkit nem érhet retorzió a hétfői sztrájk miatt

 

Varga István, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselőjelöltje csütörtöki sajtótájékoztatóján hívta fel a figyelmet: több portál beszámolója szerint a korábbi ígéretekkel ellentétben az EMMI már-már pártállami módszerekkel kezdte listázni azokat a pedagógusokat, akik részt vettek a hétfői sztrájkban.

 

„A Népszava szerint több pedagógus szervezethez érkeztek már visszajelzések az enyhébb retorzióktól kezdve olyan tankerületi utasításig, amely az érdekvédők szerint egyértelműen jogellenes. Van olyan iskola, ahol a diákok nemrég intelligencia-tesztet írtak, ezek javítását, értékelését pedig csak azoknak a pedagógusoknak kell elvégezniük, akik hétfőn sztrájkoltak. Van olyan hely, ahol a tanárokat a tankerületi igazgató arra kötelezte, hogy a sztrájkoló tanárok a Krétában jelezzék, hogy az adott órákon sztrájkoltak. „ – foglalta össze a politikus.

 

Varga István kijelentette, a Demokratikus Koalíció szerint senkit nem érhet retorzió a hétfői sztrájk miatt.

 

„El a kezekkel a pedagógusoktól, Orbánék nem vegzálhatnak senkit sem, főleg ne ilyen utolsó, pártállami módszerekkel, listázással, fenyegetéssel. Jó lenne, ha Orbán, Kásler és az összes felelős felfogná, hogy a pedagógusok nem azért sztrájkolnak, mert nincs jobb dolguk, hanem mert elkeserítő helyzetben vannak, mégpedig a Fidesz-kormány agymenései miatt. Orbánék 12 év alatt leépítették az oktatást, megszüntették a párbeszédet a pedagógusokkal, a tananyagot a saját középkori nézeteikre szabták. Alulfizetett, gúzsba kötött, megfélemlített pedagógusokkal, egyentankönyvből, túlterhelt diákokkal nem lehet európai jövőt építeni.” - fogalmazott a képviselőjelölt, hangsúlyozva, az áprilisi választás után ezért fogják lerombolni az Orbánék által erőszakolt rendszert, és megreformálni az oktatásügyet is.

 

Varga István arra is kitért, a pedagógus-szervezetek szerint a tankerületek célja, hogy egész egyszerűen láthatatlanná tegyék a sztrájkot, elkenjék a problémát, mindeközben megfélemlítsék a tanárokat, ami erősen bele is vág az Orbán-rendszer profiljába.

 

„A PDSZ egyébként tud olyan tankerületről is, ahol nyíltan bekérték azoknak a tanároknak a nevét, akik az adott intézményben a sztrájkot szervezték. Sőt, a tankerületek azt követelik az iskolaigazgatóktól, hogy ne töröljék az adminisztrációból a hétfői elmaradt órákat, így a sztrájknak nem marad nyoma. Viszont így azokat a szülőket is számon lehet kérni, akik nem küldték hétfő reggel iskolába gyermekeiket, hiszen ez ebben az esetben igazolatlan hiányzásnak minősül.” – mondta végezetül a politikus.

RSS
Kapcsolódó politikusok