Barion Pixel
Az elmúlt 12 év orbánizmusának egyik legnagyobb vesztese a magyar közoktatás és felsőoktatás

Az elmúlt 12 év orbánizmusának egyik legnagyobb vesztese a magyar közoktatás és felsőoktatás

2022.02.01.

Az elmúlt 12 év orbánizmusának egyik legnagyobb vesztese a magyar közoktatás és felsőoktatás

 

Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció frakcióvezető-helyettese és országgyűlési képviselőjelöltje az Egységben Magyarországért hétfői, pedagógus sztrájkkal kapcsolatos sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: túlzás nélkül állíthatjuk, hogy az elmúlt 12 év orbánizmusának egyik legnagyobb vesztese a magyar közoktatás és felsőoktatás.

 

„Az önálló oktatási tárca megszüntetésével a Fidesz-kormány annak idején egyértelmű jelzést küldött minden, az oktatásban dolgozó pedagógusnak és szakembernek: nem tekinti stratégiai partnernek a tanártársadalmat, és a gyermekeink jövőjét érintő döntéseket nem szakmai, hanem ideológiai alapon kívánja meghozni anélkül, hogy az érintettekkel bármiben is egyeztetne. Hiába tiltakoztak akkor az önálló oktatásügyi minisztérium megszűntetése ellen a szakszervezetek és a szakmai szervezetek, Orbánéknál süket fülekre találtak. Az eredmény pedig azóta jól látható: a pedagógusok megfélemlítése, plusz órákra és felesleges adminisztrációra való kényszerítése, a megbecsülés hiánya, az egyetemi vagyon fideszes kuratóriumokba való kiszervezése jelzik a mai magyar közoktatás és felsőoktatás sanyarú helyzetét.” – fogalmazott a politikus, kiemelve: Orbánék még a legnagyobb válság, a világjárvány közepén is magukra hagyták a magyar iskolákat, és sem a tanárok ingyenes tesztjét nem biztosították, sem a szakszervezetekkel nem egyeztettek ezügyben.

 

Arató Gergely kijelentette: az idén áprilisi kormányváltás után ennek is véget kell vetni.

 

„Elsődleges feladatunk kell legyen, hogy visszaadjuk a tanszabadságot, és anyagi, valamint erkölcsi értelemben is megbecsüljük a pedagógusainkat. Ehhez pedig az út az önálló Oktatási Minisztérium felállításán, az oktatásban érintett szakszervezetekkel való valódi érdekegyeztetésen keresztül vezet! Az új Oktatási Minisztérium nem csupán egy kormányzati tárca lesz, de a szakmai egyeztetések, az együtt gondolkodás, az oktatást érintő kérdések és problémák megvitatásának, és a közös megoldások megtalálásának fóruma. Egy olyan, az oktatásnak a bölcsődétől az egyetemig minden területét átfogó egységes színtere, amely segít újjáépíteni a szakmai konzultációk és az érdekegyeztetés rendszerét, valamint a döntéseket támogató oktatáskutatói hátteret.” – magyarázta a DK politikusa

RSS