Barion Pixel
Jancsó Zita: Iszonyatos katasztrófa és csődhullám jön a turizmus-vendéglátás szektorban – Ide vezetett, hogy Orbánék cserbenhagyták a vállalkozókat

Jancsó Zita: Iszonyatos katasztrófa és csődhullám jön a turizmus-vendéglátás szektorban – Ide vezetett, hogy Orbánék cserbenhagyták a vállalkozókat

2022.01.29.

Jancsó Zita: Iszonyatos katasztrófa és csődhullám jön a turizmus-vendéglátás szektorban – Ide vezetett, hogy Orbánék cserbenhagyták a vállalkozókat

 

Jancsó Zita, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselőjelöltje szombati sajtótájékoztatóján emlékeztetett: a 2020-ban kezdődött koronavírus-járvány világszerte nehéz helyzetbe hozott számos ágazatbeli vállalkozót.

 

„De amíg például Európa más országaiban a kormányok igyekeztek azonnali és hatékony segítséget nyújtani ezeknek a munkaadóknak és munkavállalóknak, addig Magyarországon – bevett szokás szerint – kizárólag a Fidesz-közeli vállalkozó kaptak segítséget. Például Mészáros Lőrinc. És a helyzet most, két év után is erősen aggasztó. Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az Mfornak nyilatkozva azt jósolta, „az év végére a vendéglátóhelyek 25-30 százaléka mond csődöt”. Ez brutális szám, főleg, ha hozzávesszük, hogy eddig hány nagymúltú, kiváló vendéglátóhely húzta le a rolót – akár itt Győrben is.” – foglalta össze a politikus.

 

Jancsó Zita felhívta a figyelmet, hogy a Demokratikus Koalíció a járvány kezdete óta hangsúlyozza, hogy a turizmus-vendéglátás szektorban óriási baj van, és nem a „Mészáros Lőrinceknek” van szükségük segítségre.

 

„De míg Orbánék milliárdokat adtak a nemzet gázszerelőjének, a többi vállalkozó semmit sem kapott. Pedig egy felelős és hozzáértő kormánynak azzal is tisztában kellene lennie, hogy a turizmus nem csak a szállásadásról vagy vendéglátásról szól, hanem például a kereskedelemről, közlekedésről, vagy egyéb szolgáltatásokról is. Az ezekben dolgozók pedig mind megsínylik a kormány alkalmatlanságát.” – magyarázta a képviselőjelölt, kiemelve: az április 3-i választás után azonban az új kormány segíteni fog az ágazatban dolgozó munkaadóknak és munkavállalóknak, nekik ugyanis nem Mészáros Lőrinc, és a többi NER-kategóriás jóléte számít, hanem a magyar vállalkozók, munkavállalók, a magyar családok.

 

Jancsó arra is kitért, hogy ezek a kis- és középvállalkozások a járvány kitörése óta nagyon derekasan igyekeztek helytállni, menteni, ami menthető.

 

„Lehetőségeikhez képest igyekeztek alkalmazkodni a helyzethez, megtartani a munkavállalókat. Sok vállalkozó a saját zsebébe nyúlva igyekezett kihúzni a legkeményebb hónapokat. De a tapasztalat az, hogy a zsebek kiürültek, és sokan már állami segítség nélkül nem húzzák tovább. Ez pedig elfogadhatatlan, nem dőlhet el a sorsa sem évtizedes múltú családi vállalkozásoknak, sem az új, feltörekvő generációnak, hogy Orbánék egy Mészáros Lőrinc alakú malacperselybe szórják a közpénzt. Ez egyszerűen elfogadhatatlan és tarthatatlan.” – mondta zárásként a politikus.

RSS