Barion Pixel
Jánosi-Lesi Ágota: Egy olyan MNB-t akarunk működtetni, ami szigorú szabályok szerint a saját feladatát látja el, a magyar emberek és Magyarország érdekeit szem előtt tartva
Jánosi-Lesi Ágota: Egy olyan MNB-t akarunk működtetni, ami szigorú szabályok szerint a saját feladatát látja el, a magyar emberek és Magyarország érdekeit szem előtt tartva 2022.01.27.

Jánosi-Lesi Ágota: Egy olyan MNB-t akarunk működtetni, ami szigorú szabályok szerint a saját feladatát látja el, a magyar emberek és Magyarország érdekeit szem előtt tartva

 

Jánosi-Lesi Ágota, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselő-jelöltje, az Egységben Magyarországért csütörtöki sajtótájékoztatóján a DK-t képviselve kijelentette: talán nem is kérdéses, hogy az MNB az Orbán-rendszer egyik olyan intézménye, amelyik gátlástalanul nyerészkedett az elmúlt tizenkét évben.

 

„Hogy miért mondom ezt? Emlékezzünk csak vissza: 2014-ben a devizatartalék átértékelődéséből, vagyis a forintgyengülésből származó nyereséget az MNB nem fizette be a költségvetésbe, hanem jegybanki alapítványokba folyatott mintegy 270 milliárd forintot. Vagy idézzük fel, hogy milliárdos ingatlanokat vettek, majd a Fidesz indítványára 2016-ban titkosították az alapítványi költéseket – szállóigévé vált kifejezéssel „elveszítették közpénz jellegüket.” Ezen felül közbeszerzések nélkül osztottak pénzt, túlárazva vettek ingatlanokat, kamutanulmányokért fizettek, megtámogatták a rokonokat, luxus „tanulmányi utakat” fizettek, állásokat osztogattak a rokonoknak, összességében kifizetőhelyként üzemeltetik az alapítványokat.” – foglalta össze a politikus, hozzátéve, ezekkel szemben az inflációval egyáltalán nem foglalkoztak, holott az MNB-nek épp ez lenne például a feladata.

 

Jánosi-Lesi Ágota közölte, a Demokratikus Koalíció és az Egységben Magyarországért álláspontja szerint tarthatatlan, hogy a Magyar Nemzeti Bank mára gyakorlatilag egy kontroll nélküli állam az álamban, amely tetszés szerint, saját kénye kedve síbolja közvagyont, közpénzmilliárdokat költ luxusra, haverokat és népes rokonságokat támogat.

 

„A 2022. április 3-i választás után az új kormány meg fogja szüntetni ezt az állapotot, mert mi nem a haverokat és a luxust akarjuk pénzelni, hanem egy olyan MNB-t akarunk működtetni, ami szigorú szabályok szerint a saját feladatát látja el, a magyar emberek és Magyarország érdekeit szem előtt tartva. Mi nem gigantikus szobrokra és drága szőnyegekre költünk majd, és végképp nem kifizetőhelyként tekintünk a Magyar Nemzeti Bankra, hanem egy demokratikus ország egyik intézményeként fogjuk ezt kezelni a választás után.” – hangsúlyozta a képviselőjelölt.

RSS