Barion Pixel
Szakács László: Varga Zs. András főbíró, Polt Péter jobbkeze politikai támadást indított az ellenzékkel szemben - Az Országos Bírói Tanács megállította

Szakács László: Varga Zs. András főbíró, Polt Péter jobbkeze politikai támadást indított az ellenzékkel szemben - Az Országos Bírói Tanács megállította

2022.01.27.

Szakács László: Varga Zs. András főbíró, Polt Péter jobbkeze politikai támadást indított az ellenzékkel szemben - Az Országos Bírói Tanács megállította

 

Szakács László, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselőjelöltje szerdai sajtótájékoztatóján kijelentette: hatalmas pofonba szaladt bele a Kúria elnöke, Varga Zs. András.

 

„Kiderült ugyanis, hogy Polt Péter egykori jobbkeze, Orbán házibírója az Országos Bírói Tanács január 5-i ülésén durva politikai támadást akart véghezvinni a magyar ellenzékkel szemben. Varga Zs. arra próbálta rávenni a bírókat, Varga Judit igazságügyi miniszter frissen kinevezett helyettese, Répássy Róbert társaságában, hogy az Országos Bírói Tanács szólaljon meg politikai kérdésekben és ítélje el az ellenzéki pártok alkotmányozási terveit. Ám a tisztességes magyar bírók ezt megakadályozták, 14-1 arányban szavazták le a pártállami időket idéző javaslatot.” – foglalta össze a politikus.

 

Szakács László közölte, a Demokratikus Koalíció felháborítónak tartja, hogy a Polt Péter farzsebéből a Kúria élén landoló Varga Zs. András saját politikai szervilizmusát akarta kiélni és erre felhasználni az Országos Bírói Tanácsot.

 

„Egyértelmű, Orbán Viktor saját bizalmi emberein keresztül próbálja a magyar igazságszolgáltatás egészét politikai nyomás alá helyezni, és most is csak a bírák bátor kiállásán múlt, hogy ez nem sikerült. A DK szerint egy tisztességesen működő jogállamban egy ilyen nyílt politikai beavatkozás után nem maradhatna hivatalában a főbíró. Varga Zs. csak azért lehet még mindig a Kúria elnöke, mert Orbán Viktornak politikai hűségesküt tett. Ám Varga Zs. Andrásnak, csakúgy, mint az Orbán-rendszert elvtelenül kiszolgáló összes pártkatonának meg vannak számlálva a napjai. Április 3. után az új kormány meg fogja tisztítani a magyar igazságszolgáltatást a politikai végrehajtóktól, felszabadítjuk a dolgukat tisztességesen végző embereket és visszaadjuk Magyarország jogállami kereteit.” – foglalta össze a képviselőjelölt, majd hozzátette: ha ehhez pedig arra van szükség, hogy a Márki-Zay Péter vezette új kormány az orbáni hatalmat bebetonozó alkotmányos rendelkezéseket lebontsa, akkor a DK ezt teljes mellszélességgel támogatni fogja, akár tetszik ez Varga Zs. Andrásnak, akár nem.

 

Szakács arra is kitért, hogy az orbáni pártállam működését kiválóan mutatja, hogy az Országos Bírói Tanács januári ülésén Varga Judit helyettese, Répássy Róbert is próbálta nyomás alá helyezni a bírókat, hogy lépjenek fel a magyar ellenzékkel szemben.

 

„Arról a Répássy Róbertről beszélünk, aki mindössze néhány hete vette át a korrupciós botrányba belebukó Völner Pál helyét, ám az már most látszik, hogy Répássy gátlástalanságban és a hatalmával való visszaélésben gyorsan megpróbálja felvenni a versenyt elődjével.” – jelentette ki zárásként a politikus.

RSS