Varga Zoltán: Óriásit nőttek tavaly óta a kórházi várólisták - Szürkehályog-műtétre közel 6 ezerrel többen, csípőprotézisre kétszer annyian várakoznak

2022.01.18.

Varga Zoltán sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai szerint a tavalyi, aggasztó szinthez képest is tovább növekedtek a kórházi várólisták.

A DK frakciószóvivője elmondta: a 2020 májusi számokhoz mérten ma hatezerrel többen várnak szürkehályog-műtétre, valamint megduplázódott a csípőprotézis-operációra előjegyzettek száma is. „Ezek rutinműtétek, a pénz- és emberhiány miatt azonban mégsem tudják ezeket elvégezni. Ide vezetett, hogy a kormány még a világjárvány alatt is több mint 4 ezer egészségügyi dolgozót üldözött el az országból” – fogalmazott a Parlament Népjóléti Bizottságának tagja.

A Demokratikus Koalíció politikusa szerint a járvány és a kormányzati megszorítások miatt a magyar egészségügy mára tetszhalott állapotba került. „Hiába fizetjük egész életünkben a TB-t és a különböző adókat, ha bajunk van, akkor jobb esetben is hónapokat, rosszabb esetben éveket kell várnunk a gyógyulásra. Ez mindaddig így is lesz, ameddig a kormány az egészségügyünkön és az egészségünkön spórol, márpedig amíg Orbán Viktor a miniszterelnök, addig nem lesz változás. A DK szerint a magyarok április 3-án vehetik a kezükbe a sorsukat, hogy a kormányváltás után végre újra rólunk, tisztességes sokakról szóljon az ország és újra működőképes legyen az egészségügyünk” – jelentette ki Varga Zoltán.

A DK képviselője hozzátette: emlékezhetünk, hogy az elmúlt 12 évben hányszor figyelmeztettük a kormányt, hogy ne vonjon ki több pénzt az egészségügyből és ne verje át többször üres ígéretekkel az egészségügyi dolgozókat. „A kormány egyszer sem hallgatott ránk, ennek pedig látjuk az eredményét: a kiváltságos kevesek bűneit ma a tisztességes sokak fizetik meg. Az egészségünkkel fizetünk meg azért, hogy az elmúlt 12 évben nem voltak fontosak az orvosaink és ápolóink, nem voltak fontosak a kórházaink, kórházi dolgozóink. Ahhoz, hogy újra működjön az egészségügyünk, áprilisban le kell váltanunk ezt a korrupt és szívtelen kormányt” – hangsúlyozta Varga Zoltán a sajtótájékoztatón.