Varga Zoltán: Hazudik a kormány az ápolók béréről - A kormányváltás után valódi béremelésre van szükség!

2022.01.12.

Varga Zoltán, a DK frakciószóvivője sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy visszataszító módon hazudik a kormány az ápolók béréről, hiszen az Orbánék által hirdetett ápolói béremelés köszönőviszonyban sincs a valósággal.

A DK országgyűlési képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy lassan nem telik el úgy nap, hogy az Orbán-kormány ne bukna le egy aljas hazugsággal. Mint mondta: mára az derült ki, hogy az Orbánék által hirdetett ápolói béremelés köszönőviszonyban sincs a valósággal. „A kabinet közlése szerint 2022-ben az ápolók átlagkeresete bruttó 517 ezer és 690 ezer forint között alakul, ám ez az összeghatár a valós ápolói keresetek mintegy másfélszerese. A Független Egészségügyi Szakszervezet gyűjtése szerint az orbáni 517 ezer forint a valóságban csupán 340 ezer forint, míg a kormány által hazudott 690 ezres fizetések valójában mindössze bruttó 499 ezer forintot jelentenek. Ennél többet csak brutális túlmunkával kereshetnek a koronavírus-járvány alatt egyébként is emberi tűrőképességük határán teljesítő ápolók” – fogalmazott a Népjóléti Bizottság tagja.

Varga Zoltán szerint visszataszító, hogy az Orbán-kormány már attól sem riad vissza, hogy az ápolói bérekről hazudjon. „Orbánék újabb lépése is bizonyítja, hogy Magyarország szívtelen és gonosz kormánya valójában semmibe veszi az egészségügyben heroikus küzdelmet folytató ápolókat, akiknek ahelyett, hogy valódi megbecsülést adna, pusztán ócska politikai haszonszerzésre használja őket. A Demokratikus Koalíció régóta hangoztatja, hogy az elmúlt évtized egyik legnagyobb szerencsétlensége, hogy Orbán Viktor nem egészségügy-rajongó lett, hanem a fociba szeretett bele. Így történhet meg az, hogy a világjárvány harmadik évében sem képes az Orbán-kormány valódi erkölcsi és anyagi támogatást biztosítana az egészségügyben dolgozóknak. Az áprilisi kormányváltás után az új kormány kiemelt feladata lesz a kórházakban uralkodó áldatlan állapotok rendezése, végre valódi béremelésre, igazi megbecsülésre, tisztességes munkakörülményekre van szükség. Az orbáni ámokfutás után csak így lesz esélyünk pályán tartani az egészségügyi dolgozókat” – jelentette ki az ellenzék debreceni országgyűlési képviselőjelöltje.

Hozzátette: az ápolói bérekről szóló hazudozás kiválóan illeszkedik az Orbán-rendszer embertelen politikájába. „Orbánék akkor ugrasztják egymásnak és teszik ki nemtelen támadásoknak az ápolókat, amikor az elmúlt két évben csak nekik köszönhetően maradt talpon a kormány által cserbenhagyott és feláldozott egészségügy. A minden eddiginél komolyabbnak ígérkező ötödik hullám kapujában Orbánék ahelyett, hogy biztosítanák a nyugodt munkakörülményeket, arra kényszerítik az ápolókat, hogy megvédjék saját magukat a kormányzati propaganda hazugságaival szemben” – mondta, elismételve, hogy az új kormány kiemelt feladata lesz az egészségügyben uralkodó áldatlan állapotok rendezése.