Barion Pixel
El a kezekkel a sport függetlenségétől! - Nem juthat a MOB is az egyetemek sorsára

El a kezekkel a sport függetlenségétől! - Nem juthat a MOB is az egyetemek sorsára

2022.01.04.

El a kezekkel a sport függetlenségétől! - Nem juthat a MOB is az egyetemek sorsára

 

Tóth Tamás, a Demokratikus Koalíció Sportkabinetjének vezetője és Keszthelyi Dorottya, a DK Sportkabinetjének tagja közös sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet arra, hogy a MOB előző elnöke, Kulcsár Krisztián leváltásáról valójában Orbán Viktor egyszemélyben döntött, ahogyan a magyar sport elmúlt évtizedének legfontosabb döntéseiről is. Orbánnak ezért buknia kell idén áprilisban, hogy az új kormány vissza tudja adni a Magyar Olimpiai Bizottság és a honi sportélet szabadságát is – jelentették ki a DK politikusai.

Keszthelyi Dorottya arra emlékeztetett: egy hónappal a pekingi téli olimpia rajtja előtt a magyar sportélet az elmúlt évek egyik legnagyobb botrányától hangos. „Múlt héten puccsra emlékeztető körülmények között váltották le a Magyar Olimpiai Bizottság eddigi elnökét, Kulcsár Krisztiánt. A MOB elnöke azután kért bizalmi szavazást maga ellen, hogy a Fidesz propagandasajtójában, élükön Orbán Viktor kedvenc újságjában, a Nemzeti Sportban és az Origo nevű pártoldal felületein szerző nélküli lejártócikkek láttak napvilágot. Az üzenet egyértelmű volt: a Fidesz legfelsőbb köreiben döntöttek a MOB elnökének likvidálásáról, a hadművelet pedig sikeresen zárult” – fogalmazott a Sportkabinet tagja.

„A Demokratikus Koalíció felháborítónak tartja, hogy Orbán Viktor döntésén múlik, hivatalban maradhat-e a papíron civil szervezetként működő Magyar Olimpiai Bizottság mindenkori elnöke. A miniszterelnök egyszemélyben dönt arról, hogyan váltat le egy elnököt, ha az épp nem az ő „bólogató Jánosaként” viselkedik és tesz a helyére egy még könnyebben irányítható, a magyar sport függetlenségét még kevésbé képviselő vezetőt. A MOB az elmúlt napokban megindult a függetlenségüket elveszítő egyetemek útján, a Fidesz szorítása egyre inkább jelent veszélyt a sportélet szabadságára, és ezen csak egy áprilisi kormányváltás segíthet” – figyelmeztetett Keszthelyi Dorottya.

A sajtótájékoztatót Tóth Tamás folytatta, aki elmondta: nem véletlenül vallja a közös ellenzék, hogy a magyar versenysport támogatásának újra teljesítményalapúnak kell lennie. „Ahogyan az is közös meggyőződésünk, hogy politikus nem tölthet majd be a kormányváltást követően sportvezetői szerepkört, az irányításnak a sport valamennyi területén szakmai kézben kell lennie. Láthatjuk, hogy milyen beláthatatlan következményei vannak, ha politikusok kerülnek a magyar sportélet vezetői elitjébe. A MOB elnökének a megpuccsolását ugyanis Deutsch Tamás alelnök vezetésével kezdeményezte az elnökség, arról pedig nem lehetnek valódi kétségeink, hogy Deutsch Tamás mennyiben független Orbán Viktor politikai akaratától” – hívta fel a figyelmet a DK Sportkabinetének vezetője.

„A Demokratikus Koalíció szerint ezért egyértelmű, hogy Kulcsár Krisztián leváltásáról valójában Orbán Viktor egyszemélyben döntött, ahogyan a magyar sport elmúlt évtizedének legfontosabb döntései is a miniszterelnök dolgozószobájában születtek meg. Orbánnak most csupán egy új, jobban és egyszerűbben mozgatható politikai bábra van szüksége, akinek a segítségével a Magyar Olimpiai Bizottság is a függetlenségüket elveszítő egyetemek sorsára juthat. Ennek érdekében pedig Orbán sem a puccstól, sem a karaktergyilkosság mocskos módszereitől nem riadt vissza. A DK szerint teljesen világos, a magyar sport és a MOB csak akkor menekülhet a Fidesz szorításából, ha Orbán bukik idén áprilisban, az új kormány pedig visszaadja a Magyar Olimpiai Bizottság és a honi sportélet szabadságát is” – fogalmazott Tóth Tamás a sajtótájékoztatón.

RSS