Barion Pixel
A választások előtti osztogatások helyett igazságos nyugdíjszámítási rendszerre van szükség!

A választások előtti osztogatások helyett igazságos nyugdíjszámítási rendszerre van szükség!

2022.01.03.

A választások előtti osztogatások helyett igazságos nyugdíjszámítási rendszerre van szükség!

 

Szakács László a Demokratikus Koalíció képviseletében tartott közös sajtótájékoztatót Korózs Lajossal, az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnökével az ellenzék nyugdíjasokat érintő programjáról. A DK és az MSZP képviselője arra tett ígéretet, hogy a 2022-es kormányváltás utáni első intézkedések között lesz a nyugdíjak értékállóságát biztosító nyugdíjszámítási rendszer bevezetése, az aktív munkavállalók jelenlegi nyugdíjának összegéről adott átfogó éves tájékoztatás, és a rugalmas nyugdíjba vonulás lehetősége.

 

Szakács László a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: az elmúlt 12 évben megtanulhattuk, hogy Orbán Viktor számára a nyugdíjasok csak és kizárólag a választási időszakokban lényegesek. „Az, hogy valójában mennyire fontosak a miniszterelnöknek a nyugdíjasok, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a kormány továbbra is messze az EU-s átlag alatt költ a nyugdíjkiadásokra. Az Orbán-rendszer évtizedes ámokfutásának eredményeképpen a választások előtti pánikosztogatásokkor leszögezhetjük: 2021-ben 1 200 000 nyugdíjasnak kellett minden hónapban kevesebb mint 130 ezer forintból megélnie, a nyugdíjuk összege nem érte el a becsült társadalmi minimum összegét sem” – fogalmazott Szakács.

 

Hozzátette: a Demokratikus Koalíció és az egyesült ellenzék szerint felháborító, hogy Orbánék azután, hogy az elmúlt 10 évben 1,2 millió forintot vettek el minden nyugdíjastól a svájci indexálás eltörlésével, most a választások előtt próbálnak a nyugdíjasok kegyeibe férkőzni. „A DK és az egyesült ellenzék szerint a választások előtti osztogatások helyett végre igazságos és hosszútávon előnyös nyugdíjszámítási rendszerre van szükség. A kormányváltás után a feladatunk lesz, hogy bebizonyítsuk, Orbán Viktor évtizedes tévedése, hogy a nyugdíjra miniszterelnöki kegyként és könyöradományként tekint. Áprilistól a Márki-Zay Péter vezette kormány véget fog vetni annak a korszaknak, amikor a nyugdíjasok létbiztonsága Orbán személyes, politikai és hatalmi érdekeitől függ. Tisztességes nyugdíj jár a tisztességgel ledolgozott élet után, függetlenül attól, hogy éppen közelednek-e a választások vagy sem. 2022 után ezért az új kormány első intézkedéseinek egyikeként fogja a nyugdíjak értékállóságát biztosító nyugdíjszámítási rendszer bevezetését megkezdeni” – jelentette ki az országgyűlési képviselő, hozzátéve: itt azonban nem állhatunk meg.

 

„Közös meggyőződésünk, hogy az új nyugdíjrendszernek közvetlenebb beleszólást és nagyobb szabadságot kell adnia még az aktív korú munkavállalóknak. Ennek az egyik alapvetése, hogy aktív munkavállalók évente kapnak majd átfogó tájékoztatást arról, hogy adott pillanatban mennyi lenne a nyugdíjuk: az egyéni nyugdíjbiztosítási nyilvántartásnak tartalmaznia kell a keresetet, a levont nyugdíjjárulékot és a szolgálati időt. Minden magyar embernek tisztán kell látnia az aktív éveket követő jövőjét illetően, hogy így tudjon mindenki felelős döntéseket hozni. Továbbá biztosítani fogjuk a rugalmas nyugdíjba vonulás lehetőségét, a nők számára továbbra is lehetővé tesszük, hogy a 40 évi jogosultsági idő megszerzése után továbbra is csökkentés nélkül, a korhatár elérése előtt nyugdíjba vonulhassanak” – ígérte Szakács László, azzal kiegészítve, hogy az egyesült ellenzék emellett biztosítani fogja a nyugdíjak értékállóságát biztosító vegyes indexálású nyugdíjszámítási rendszer bevezetését, megtartja a 13. havi nyugdíjat és nagyobb beleszólást biztosít a még aktív korú munkavállalóknak is, hogy tisztábban lássanak a saját nyugdíjas éveiket illetően. „Áprilistól a nyugdíj nem a mindenkori miniszterelnök személyes kegye lesz többé. Tisztességes nyugdíj jár a tisztességgel ledolgozott élet után, függetlenül attól, hogy éppen közelednek-e a választások vagy sem” – szögezte le az ellenzék országgyűlési képviselőjelöltje.

RSS