Barion Pixel
Dobrev Klára: A 7,4 százalékos rekordmagas infláció elsodorja az 5 százalékos nyugdíjemelést

Dobrev Klára: A 7,4 százalékos rekordmagas infláció elsodorja az 5 százalékos nyugdíjemelést

2021.12.09.

Dobrev Klára: A 7,4 százalékos rekordmagas infláció elsodorja az 5 százalékos nyugdíjemelést

 

Dobrev Klára, a DK EP-képviselője sajtótájékoztatóján hívta fel a figyelmet a minden korábbi várakozást felülmúló, 7,4%-os novemberi inflációra, amiről a Központi Statisztikai Hivatal számolt be, és ami azt jelenti, hogy októberhez képest is majdnem 1%-al emelkedtek átlagosan a fogyasztói árak.

 

Az Európai Parlament alelnöke arra figyelmeztetett: az alapvető élelmiszereknél különösen brutális drágulás figyelhető meg. Az étolaj közel 30%-al, a liszt és a margarin pedig 20%-al került többe idén novembereben, mint egy évvel korábban. Dobrev Klára úgy fogalmazott: a Demokratikus Koalíció hetek óta figyelmezteti a kormányt, hogy a történelmi infláció a magyar családok karácsonyát sodorhatja veszélybe. „A tegnapi adat után azonban egyértelmű, hogy az infláció már nemcsak a tisztességes magyar családok ünnepét, hanem a jövő évre bejelentett 5%-os nyugdíjemelést is magával sodorja. Januártól a magyar nyugdíjasok pénze még kevesebbet fog érni, a nyugdíjak értéke romlani fog, a kormány pedig ismét cserbenhagyja azokat, akik tisztességgel dolgoztak végig egy életet. Számukra még nehezebb feladat lesz a rekordtempóban dráguló alapvető élelmiszerek, az egyébként is drága gyógyszerek megvásárlása és a hóvégi számlák befizetése. A Demokratikus Koalíció ezt felháborítónak tartja. A jövő évi kormányváltás után az új kormány egyik legfontosabb feladata lesz a baloldali kormányok alatt használt, a bérek és az árak növekedést is figyelembe vevő svájci vagy vegyes indexálás bevezetése. Mert egész egyszerűen minden magyar nyugdíjasnak jár a tisztes öregkor egy tisztességgel végigdolgozott élet után!” – jelentette ki a DK EP-képviselője. Dobrev Klára úgy folytatta: Orbán Viktor alig két napja jelentette be, hogy jövőre 5%-al emeli a nyugdíjakat, a miniszterelnök szerint ugyanis a nyugdíj az ő személyes kegye, amiről ő egyszemélyben dönt, ha a kedve épp úgy hozza. Hozzátette: „Orbán 5%-os emelése egyébként is elégtelen lenne, figyelembe véve, hogy ma Magyarországon több mint 1 200 000 nyugdíjas kap 129 770 forint alatti nyugdíjat. Az ő nyugdíjuk összege nem éri el a becsült társadalmi minimum összegét sem. De az Orbán-kormány elhibázott gazdaságpolitikájának köszönhető infláció ezeket az embereket még az ideinél is nehezebb helyzetbe hozza januártól. Számukra az év végén várható nyugdíjkorrekció beláthatatlanul messzinek tűnhet. Mindezt csupán azért, mert az Orbán-kormány számára a nyugdíjemelés sem más, mint egy egyszerű politikai szlogen, valójában nem érdekli a kabinetet a nyugdíjasok helyzete” – mondta a DK politikusa.

 

Dobrev arra is emlékeztetett: a Demokratikus Koalíció ezért követeli régóta a kiszámítható, a bérek és az árak növekedését is követő nyugdíjszámítási rendszer bevezetését. „A 7,4%-os, évtizedes inflációs csúcs immáron nemcsak a tisztességes magyar családok meghitt ünnepi készülődését lehetetleníti el, de a nyugdíjasok jövő évi nyugodt megélhetését is veszélybe sodorja. Mára már borítékolható, hogy a jövő évi infláció jelentősen meg fogja haladni a bejelentett nyugdíjemelést, ezért januárban a magyar nyugdíjasok pénze ismét kevesebbet fog érni. Ahogyan az is nyilvánvaló, hogy Orbánék az összeomló gazdaságpolitikájukkal képtelenek a nyugodt időskor feltételeit megteremteni a magyar nyugdíjasoknak, ez pedig nem maradhat következmények nélkül jövő áprilisban” – fogalmazott az Európai Parlament alelnöke.

RSS
Kapcsolódó politikusok