Barion Pixel
Benedek Szilveszter: Már az Európai Bizottság is vizsgálja, hogyan lopta el az Orbán-kormány a Balatont

Benedek Szilveszter: Már az Európai Bizottság is vizsgálja, hogyan lopta el az Orbán-kormány a Balatont

2021.11.22.

Benedek Szilveszter: Már az Európai Bizottság is vizsgálja, hogyan lopta el az Orbán-kormány a Balatont

 

Benedek Szilveszter, a DK agrárkabinetjének vezetője sajtótájékoztatóján hívta fel a figyelmet arra, hogy az Európai Bizottság költségvetési főigazgatója levélben fordult a magyar hatóságokhoz az elmúlt évek legnagyobb fideszes korrupciós ügyeivel, többek között a Balaton környéki földárverésekkel és a mezőgazdasági támogatásokkal kapcsolatban, amelyekről korábban éppen a DK derítette ki, hogy jelentős részben Csányi Sándor, Lázár János vagy Mészáros Lőrinc érdekeltségeihez kerültek. Utóbbihoz köthetően például csak a 2018-as évben két és fél milliárd forintnyi agrártámogatás került – fogalmazott.

Az ellenzék Veszprém 2. választókörzeti országgyűlési képviselőjelöltje szerint a kormányváltás után a fideszes oligarchák elszámoltatása csak az első feladat, utána azoknak kell lehetőséget adni az uniós pályázatokon, akiknek 10 éve nem osztanak lapot a fideszes oligarchák miatt. „A DK szerint a földárverésekben és az uniós pályázatokban is átláthatóságra, és a korrupció teljes felszámolására van szükség, hogy végre oda kerüljenek az uniós támogatások, ahova szánják őket: a tisztességes magyar adófizetőkhöz. A kormányváltás után meg fogjuk mutatni az országnak, hogy ezek a támogatások mindenki számára elérhetőek és nem a kiváltságos kevesek előjogai” – mondta Benedek Szilveszter.

Hozzátette: várható volt, hogy az Európai Bizottság be fog keményíteni a földárverések és az agrártámogatások ügyében is. „Korábban éppen a DK elemezte ki az EU Költségvetési Ellenőrző Bizottságának a jelentését a terület alapú uniós agrártámogatások megoszlásáról. Már a 2018-as elemzésben is látszott, hogy Csányi, Mészáros, Nyerges vagy épp Lázár János érdekeltségei szerzik meg a legnagyobb ilyen támogatásokat. Mindez megérte a befektetett munkát, hiszen ma már az Európai Bizottság kopogtat a magyar hatóságoknál, hogy miért nem történt semmi, hol vannak a nyomozások és a vádemelések. A 2022-es kormányváltással ezekhez is el fogunk érkezni” – ígérte sajtótájékoztatóján a DK politikusa.

RSS
Kapcsolódó politikusok