Arató Gergely: Orbánék a választási csalásnak ágyaznak meg a lakcímmódosításról szóló törvénnyel

2021.11.17.

Arató Gergely sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet arra, hogy az országgyűlés legújabban egy olyan jogszabály-módosítást fogadott el, amely a gyakorlatban törvénybe iktatja a választási csalást. A jövőben a lakóhely egyfajta kapcsolattartási cím marad mindössze, a fiktív lakóhely létesítése nem lesz többé büntethető – figyelmeztetett.

A DK frakcióvezető-helyettese úgy fogalmazott: a Demokratikus Koalíció egészen felháborítónak tartja, hogy az egykor fiatal demokrata Orbán Viktor ma már a legvadabb autoriter rendszereket idéző törvényekkel igyekszik megágyazni a választási csalásoknak. „Legyen világos, a Fidesz célja egyértelmű: papíron jogszerű módon szeretnék a 2018-ban már tapasztalt módszereik szerint felpörgetni a voksturizmust. De a Demokratikus Koalíció szeretné Orbán Viktort biztosítani, hogy bármilyen aljas módszerekkel is próbálkozik, mi ott leszünk, figyelni fogunk. Az ellenzéki pártokkal közösen minden szavazókörben ellenőrizni fogjuk a választási névjegyzékben szereplő választókat és lakcímük valódiságát is. Minden erőnkkel biztosítani fogjuk a választások tisztaságát. A magyar emberek el fogják zavarni Orbánt a hatalomból jövő áprilsban és vele együtt a választási csalások korszaka is véget ér egyszer és mindenkorra” – jelentette ki a DK képviselője.

Arató Gergely hozzátette: emlékezhetünk, 2018-ban tucatszámra jelentettek be ukránokat határmenti kistelepülések roskadozó, senki által nem lakott házaiba, ravatalozókba. „A nyílt választási csalásokról a Fidesz akkor is hallgatott. Most Orbánék újabb szintet léptek és törvénybe iktatták a választási csalás intézményét is. Fel kell készülnünk, jövő tavasszal minden eddiginél keményebb voksturizmust fogunk tapasztalni, ezért a Demokratikus Koalíció támogatja, hogy az ellenzék közösen forduljon az Alkotmánybírósághoz. Orbán mostanra minden határt átlépett, már csak a fiktív lakcímekben, az ukrán nyugdíjasokban és velejéig romlott rendszere egyéb gonosz találmányaiban bízhat” – mondta a frakcióvezető-helyettes.