Varju László: Rendkívüli költségvetési bizottsági ülést és Varga Mihály meghallgatását kezdeményezzük a rekordmértékű infláció miatt

2021.11.09.

Varju László, a Parlament Költségvetési Bizottságának elnöke sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet arra, hogy még a legrosszabb várakozásoknál is magasabbra nőtt az infláció, októberben ugyanis átlagosan 6,5%-al emelkedtek a fogyasztói árak. Ez kilenc éves csúcsot jelent, utoljára 2012-ben volt ilyen magas az infláció. A rekordmagas árnövekedés az orbáni gazdaságpolitika teljes csődjét mutatja. Tisztességes magyarok kerülnek napról-napra nehezebb helyzetbe, a tisztes megélhetés mára szinte megoldhatatlan feladattá vált – jelentette ki a DK alelnöke.

Varju László bejelentette: a Demokratikus Koalíció azonnali és hatékony beavatkozást követel az Orbán-kormánytól. „Itt az ideje, hogy a kormány korrigáljon az elfuserált gazdaságpolitikáján és ne hagyja a szakadék szélén a tisztességes magyar embereket. A DK számára egyértelmű, hogy a rekordmagas infláció elsődleges felelőse Orbán Viktor és kormánya. Miattuk kérnek ma már 360 forintot egy euróért, 500 forintot egy liter üzemanyagért, miattuk kerülnek a magyar emberek már a hónap közepén a szőnyeg szélére. Orbánék miatt jelent ma a közelgő karácsonyi készülődés anyagilag megoldhatatlan feladatot a magyar családoknak. Ezért kezdeményezzük azonnali hatállyal a Költségvetési Bizottság összehívását, ahol végre valódi válaszokat és megoldásokat várunk Varga Mihály pénzügyminisztertől” – fogalmazott a DK országgyűlési képviselője, aki szerint a rekordmagas infláció ma már egyaránt jelent fenyegető veszélyt a költségvetésre, a megélhetésre, a nyugdíjakra: egyszóval Magyarország egészére. „Egyértelmű, hogy a 6,5%-os infláció özönvízként sodorta el a kabinet személyi jövedelemadó-visszatérítését és a nyugdíjprémiumokat is. Ki kell jelenteni, hogy a kormány gazdaságpolitikája elbukott, rendkívüli helyzetbe kerültünk, ahol rendkívüli megoldások szükségesek a pancserkormányzás helyett. Ezt követeljük a pénzügyminisztertől és az egész kormánytól is!” – mondta Varju László.

Hozzátette: azon talán már meg sem lepődünk, hogy a kormány ezekben a rendkívüli időkben sem a magyar családok helyzetével vagy a valódi gazdasági megoldásokkal, hanem a gyurcsányozással van elfoglalva. Gyurcsányoznak, amikor a Gyurcsány-kormány idején erősebb volt a forint, fele annyiba került egy liter üzemanyag, mint most és még nem számított luxuscikknek egy kiló alma megvásárlása. „Javasoljuk, hogy Orbánék inkább nézegessék az étolaj 30,4%-os, a krumpli 26,7%-os vagy a liszt 12,5%-os drágulását. Mindezt egy hónap alatt. Higgyék el, hogy a magyar embereket ezek a számok sokkal jobban aggasztják, mint azt ők a magánrepülők vagy luxusjachtok fedélzetéről gondolnák” – fogalmazott a Költségvetési Bizottság elnöke.