Barion Pixel
A városi kórházak gazdasági önállóságának megszüntetése a kórházbezárásokhoz vezető első lépés

A városi kórházak gazdasági önállóságának megszüntetése a kórházbezárásokhoz vezető első lépés

2021.10.27.

A városi kórházak gazdasági önállóságának megszüntetése a kórházbezárásokhoz vezető első lépés

 

Szakács László, az ellenzék Baranya megyei országgyűlési képviselőjelöltje a Demokratikus Koalíció sajtótájékoztatóján hívta fel a figyelmet arra, hogy a Népszava szerint januártól országszerte 60-70 városi kórház veszíti el gazdasági önállóságát, és ezeket a kormány által kijelölt centrumkórházak és megyei kórházak fogják irányítani. 

„Ez előbb ahhoz fog vezetni, hogy ezek a kórházak sokkal rosszabbul fognak működni, mint most, majd a kormány ezek közül akár több kórházat is bezárhat, méghozzá a saját maga által okozott helyzetre hivatkozva” – figyelmeztetett Szakács. 

A Demokratikus Koalíció szerint minden esély megvan arra, hogy a tervezett egészségügyi átalakítás akár egy országos kórházbezárási program első lépése is lehet. A DK azt követeli, hogy a kormány beszéljen nyíltan: kórházbezárásokat készítenek ezzel elő? Ha igen, akkor hány kórházat terveznek bezárni; 10-et, 20-at, 50-et? Tudni akarjuk, hogy mikor fogják ezeket a kórházakat bezárni és hogy ezzel hány magyar városban fog megszűnni az érdemi egészségügyi ellátás? A DK szerint ez már az utolsó csepp a pohárban, a hatpárti ellenzéki összefogásnak jövő tavasszal győznie kell, ha azt akarjuk, hogy biztosan megmeneküljenek a kórházaink! – fogalmazott a képviselő. 

Hozzátette: A szakértők ahhoz a helyzethez hasonlítják az egészségügyi átalakítást, mint amikor a kormány létrehozta a KLIK-et. Akkor azért működtek rosszul az iskolák, mert saját maguk még csak krétát sem rendelhettek a KLIK nélkül, a döntések nem helyben, az adott intézményekben születtek, hanem Budapesten. Ez az átalakítás az egészségügyben is ezt fogja okozni, most azonban ez akár már szándékos is lehet. Ha az, akkor éppen az lehet a kormány célja, hogy ezek a kórházak rosszul működjenek, és erre hivatkozva akár be is lehessen őket zárni. Minden esély megvan arra, hogy ez egy országos kórházbezárási program első lépése lehet – mondta Szakács László, hozzátéve: jogunk van tudni, mely intézményeket érintheti a Fidesz országos kórházbezárási programja. 

RSS